Ψήνεται παράταση ενός μήνα για τις δηλώσεις μετάταξης των αγροτών

Σβήνονται τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες μετατάξεις αγροτών, υπενθυμίζει η ΑΑΔΕ

Τροπολογία με την οποία θα παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία μετάταξης των αγροτών για ένα μήνα, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Όπως μεταδίδει το taxheaven.gr, σχετικά με την υποβολή και την πληρωμή του ΦΠΑ δεν θα δοθεί κάποια παράταση για δημοσιονομικούς λόγους.

Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου ζητά ο Σωκράτης Βαρδάκης

Στο μεταξύ, με επιστολή προς την Υφυπουργό Οικονομικών, κα Παπανάτσιου απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Βαρδάκης Σωκράτης, ζητά την παράταση υποβολής δηλώσεων μετάταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ Αγροτών, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αγρότες με δυσκολία αντλούν πληροφόρηση για τις προθεσμίες που απαιτούνται για κάθε φορολογική υποχρέωση που πρέπει να τηρούν, ώστε να είναι συνεπής απέναντι στο κράτος.

Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός της διασταύρωσης των στοιχείων που προέρχονται από άλλους φορείς όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το σύστημα IRIS, που παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην ενημέρωσή του. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και συσσωρεύεται υπερβολικός φόρτος εργασίας στα φοροτεχνικά γραφεία, το διάστημα που πρέπει να υποβληθούν ταυτόχρονα και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων.

Για τους παραπάνω λόγους, ο κος Βαρδάκης, ζητεί να παραταθεί η προθεσμία των μεταβολών μετάταξης αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς η μεταβολή αυτή, δεν προκαλείται δημοσιονομικό κόστος.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Λήγει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου η προθεσμία για την αναδρομική από 1-1-2017 ένταξη κατ’ επάγγελμα αγροτών ή και ετεροεπαγγελματιών με αγροτικά εισοδήματα στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, μετά και τις τελευταίες αλλαγές που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Όπως είχε γράψει το ypaithros.gr, πλέον το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ γίνεται «αυστηρότερο» αφού στο όριο των 15.000 ευρώ που αφορά στα έσοδα περιλαμβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και των παροχών αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε πρόσωπο, που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος.

Επιπλέον στις 5.000 ευρώ περιλαμβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες, όπως πράσινη ενίσχυση, βασική ενίσχυση, ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική, ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι κ.λ.π. Αντίθετα, δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις και δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ, οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες αγρότες –επαγγελματίες ή μη- που μέχρι πρόσφατα εντάσσονταν στο ειδικό καθεστώς πλέον από 1ης Ιανουαρίου 2017 «μετατάσσονται» αυτόματα στο κανονικό καθεστώς και, μεταξύ άλλων, εκτός από την τήρηση βιβλίων, υποχρεούνται να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο.

Ως τελευταία ημερομηνία μετάταξης ορίζεται η 30η του φορολογικού έτους, δηλαδή η Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν στα Τμήματα Μητρώου των κατά τόπους αρμοδίων ΔΟΥ. Τυχόν εκπρόθεσμες δηλώσεις επιβαρύνονται με ποινή 100 ευρώ ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί από φορολογικό έλεγχος η παράβαση το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 2.500 ευρώ.