Πτώση έως 8% στον όγκο πωλήσεων των σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο

Το ρεκόρ στον πληθωρισμό φαίνεται να είχε ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ.

Το ρεκόρ στον πληθωρισμό φαίνεται να είχε ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη 12/5 στο περιθώριο εκδήλωσης ο επικεφαλής της Μetro ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, υπολογίζεται ότι ο Απρίλιος έκλεισε με μείωση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 7%-8%. «Ο κόσμος αγόραζε ένα κομμάτι αρνί, αντί να παίρνει ολόκληρο, έστω και μισό», έλεγε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος αλυσίδας σε εκδήλωση, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις. Το ζήτημα είναι ότι έρχονται και νέες ανατιμήσεις, οι οποίες στο σύνολο του έτους εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν επιβάρυνση της τάξης του 10%. Τα περιθώρια την ίδια ώρα για απορρόφηση των ανατιμήσεων και προσφορές στενεύουν, καθώς το ενεργειακό κόστος, ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, υπολογίζεται ότι θα είναι για μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ 80% πάνω σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Ιουνίου

Με τις συντάξεις των επαγγελματιών, ναυτικών και αγροτών, ήτοι των πρώην ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΔΕΗ, ξεκινά στις 26 Μαΐου η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου. Στη συνέχεια, στις 27 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΙΚΑ, τράπεζες, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΟΤΕ και Δημόσιο με ΑΜΚΑ που τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9, ενώ τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα καταβληθούν οι συντάξεις σε αυτούς που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Ο αντίκτυπος ενός εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο 

Ενδεχόμενο εμπάργκο της Ε.Ε. στο πετρέλαιο της Ρωσίας θα διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις τιμές της ενέργειας βραχυπρόθεσμα, καθώς θα απαιτούσε αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών από άλλες περιοχές και αξιοποίηση της πλεονάζουσας παραγωγής, εκτιμά η Fitch. Σύμφωνα με τον οίκο, το εμπάργκο θα μπορούσε να αφορά περίπου 3 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Η απαγόρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της  παραγωγής της Ρωσίας κατά 2-3 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2022, υποστηρίζει η Fitch.

«Βλέπουν» αύξηση κατανάλωσης τσιμέντου

Τις προσδοκίες για αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου σε περίπου 3,5 εκατ. τόνους για το 2022 εξέφρασε, αναφορικά με την πορεία της ελληνικής αγοράς, η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του φετινού πρώτου τριμήνου. Οπως ανέφεραν στελέχη του ομίλου, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η ετήσια κατανάλωση τσιμέντου στην ελληνική αγορά είχε «κολλήσει» πέριξ των 2,5 εκατ. τόνων. Το 2021 η ετήσια κατανάλωση αυξήθηκε σε 3 εκατ. τόνους. Οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση αποδίδονται στη σταδιακή υλοποίηση σειράς δημοσίων και ιδιωτικών έργων με τη συνδρομή και των κεφαλαίων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε άνοδο η κίνηση στα 14 αεροδρόμια

Γεφυρώνεται το χάσμα της επιβατικής κίνησης του 2019 με τη φετινή χρονιά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece. Τον Απρίλιο του 2019 είχαν διακινηθεί περίπου 33.600 επιβάτες περισσότεροι συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα της φετινής χρονιάς, οπότε ο αριθμός των ταξιδιωτών ανήλθε σε 1,4 εκατ. Δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το «κυρίως μέρος» της τουριστικής περιόδου, αναμένεται ότι η επιβατική κίνηση στα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια ενδέχεται να υπερβεί τα επίπεδα του 2019. Με χρονική βάση σύγκρισης το πρώτο τετράμηνο, το κενό παραμένει μεγαλύτερο, με την επιβατική κίνηση να αντιστοιχεί στο 81% των επιδόσεων του 2019. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο της χρονιάς εκείνης, οπότε ο τουρισμός εμφάνισε ρεκόρ, είχαν διακινηθεί στα 14 αεροδρόμια 3,3 εκατ. άτομα, αριθμός που διαμορφώνεται σε 2,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα της φετινής χρονιάς (-19%).

Πηγή: kathimerini.gr