Κατακόρυφη πτώση τιμής για το λευκό κρεμμύδι στη Βοιωτία

Ο ρόλος των παραγωγών, οι μεσάζοντες και οι Ρουμάνοι νταλικέρηδες

Κατακόρυφη πτώση τιμής για το λευκό κρεμμύδι στη Βοιωτία
Καίνε τα κρεμμύδια στη Βοιωτία

Κατακόρυφη τροχιά πτώσης διέγραψε η τιμή του λευκού κρεμμυδιού στη Βοιωτία. Από τα 50 λεπτά έφτασε στα 20 λεπτά μέσα σε 25 ημέρες από την έναρξη της συγκομιδής. Τo ερώτημα είναι αν αυτή η τιμή είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης ή είναι το απότοκο μιας κακής πρακτικής, την οποία ακολουθούν τα ισχυρά λόμπι των εμπόρων.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι σαφέστατη ως προς το πρώτο σκέλος της: η παραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκομιδής δεν έχει διαφοροποιηθεί σε τέτοιον βαθμό που να δημιουργεί πρόβλημα στη διάθεση. Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, από πολλούς υποστηρίζεται ότι οι μεσάζοντες είναι, τελικά, αυτοί που διαμορφώνουν τις τιμές, γιατί ελέγχουν εξ ολοκλήρου την αγορά. Αρκετά στοιχεία συνηγορούν σε αυτό. Πρώτον, η απουσία οργανωμένων Ομάδων Παραγωγών, που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο και να επιβάλουν άλλες λύσεις, και, δεύτερον, το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του κόκκινου κρεμμυδιού, που ανέκαθεν σηματοδοτούσε και την πτώση της τιμής των κρεμμυδιών γενικά. Πρέπει, τέλος, να επισημανθεί ότι η φετινή παραγωγή είναι αρκετά πρώιμη (κατά 25 ημέρες), λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ένα στοιχείο που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες είναι και η παρουσία στην περιοχή Ρουμάνων οδηγών με τριαξονικά φορτηγά, οι οποίοι, χωρίς παραστατικά, διακινούν τα κρεμμύδια στις ξένες αγορές, ακόμα και σε αυτήν της Ρωσίας που τυπικά έχει επιβάλει εμπάργκο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συμπέρασμα που συνάγεται από τα παραπάνω είναι ότι οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί είναι απόντες. Εδώ και δεκαετίες, η αγορά κρεμμυδιού είναι εκτός ελέγχου, σε μια περιοχή όπου τα συμφέροντα είναι μεγάλα (βλέπε περίπτωση Ασωπού). Επίσης, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι αγρότες της περιοχής, που δεν κατάφεραν όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα.

Γιάννης Σάρρος