Π.Χαμακιώτης: Η Compo Expert στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης γεωργίας και αειφορίας

συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου

Η «Γιορτή της Βιομηχανίας Αγροτικών Εφοδίων» της Compo Expert δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνεται εδώ και 12 χρόνια –με εξαίρεση την περίοδο του κορωνοϊού– και αποτελεί πλέον θεσμό, δίνοντας την ευκαιρία σε στελέχη επιχειρήσεων από τον χώρο των εισροών, αλλά και ευρύτερα της αγροδιατροφής, να διασκεδάσουν και παράλληλα να ανταλλάξουν απόψεις, αφήνοντας… στην άκρη τον ανταγωνισμό.

Το φετινό event πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, σε γνωστό μπαρ-εστιατόριο της Κηφισιάς, συγκεντρώνοντας πάνω από 100 στελέχη. Λίγο πριν από την έναρξή του, η «ΥΧ» συνάντησε τον οικοδεσπότη, Παναγιώτη Χαμακιώτη, Regional Director EMEA South (Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής) της Compo Expert και CEO της Compo Expert Hellas & Spain, πραγματοποιώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία σχετικά με το αύριο της ελληνικής γεωργίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι έχετε πραγματοποιήσει μια στροφή από τον κλάδο καθαρά των αγροχημικών προς το farming, την αγροτική παραγωγή δηλαδή, ως μια συνολική διαδικασία παραγωγής του τροφίμου. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτό το καινούργιο μονοπάτι;

Η γεωργία δεν είναι για μένα ένας απλός τομέας παραγωγής, συνδυάζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ιστορία των κοινοτήτων και, επίσης, έχει άμεση σχέση με την περιβαλλοντική ισορροπία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μνήμες μας από το παρελθόν είναι συνδυασμένες με μυρωδιές. Η μεταστροφή προς τον χώρο της αγροτοδιατροφής έγινε γιατί προσπαθώ να συνδυάσω την επιστημονική μου γνώση με τις πρακτικές που έχουν σχέση με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και του πλανήτη και νομίζω ότι ο χώρος του τροφίμου αυτό πρέπει να υπηρετεί.

Μέσα από καλύτερες γεωργικές πρακτικές, πιστεύω ότι υπηρετούμε έναν καλύτερο κόσμο. Προσπαθούμε, μέσα από συνεργασίες με αγρότες επιστήμονες και εμπειρογνώμονες να προτείνουμε λύσεις ώστε να είμαστε και εμείς μέρος της βιώσιμης γεωργίας και της αειφορίας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις της γεωργίας σήμερα και ποιες οι προοπτικές για το μέλλον;

Από ένα παραδοσιακό μοντέλο γεωργίας που όλοι έχουμε στο μυαλό μας, πηγαίνουμε στη νέα γεωργία, η οποία ήδη υπάρχει και θα συνεχίσει να μετασχηματίζεται, αλλά θα έλεγα ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση.

Η νέα γεωργία περιλαμβάνει την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τη συνεργασία της ευφυΐας του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη. Η γεωργία αλλάζει και αυτό είναι συναρπαστικό. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, γιατί είναι ο πυλώνας που παράγει το υγιεινό τρόφιμο. 

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε την επόμενη μέρα για τη γεωργική βιομηχανία στις σύγχρονες κοινωνίες; 

Σίγουρα η επόμενη μέρα της γεωργίας απέχει από τη χαρακτηριστική εικόνα του αγρότη με την τραγιάσκα και την αξίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπω το έργο της γεωργικής βιομηχανίας ως υπηρεσία. Βλέπω ψηφιακές φάρμες με παρακολούθηση όλων των δεδομένων, με αγρότες που προσανατολίζονται στη μείωση του κόστους με τη χρησιμοποίηση της γεωργίας ακριβείας, που έχουν ψηφιακούς βοηθούς και που, στην περίπτωσή τους, η εφαρμογή ορθών πρακτικών θα οδηγήσει αναγκαστικά σε εισροές με μεγαλύτερη αποδοτικότητα. 

«Από ένα παραδοσιακό μοντέλο γεωργίας που όλοι έχουμε στο μυαλό μας, πηγαίνουμε στη νέα γεωργία, η οποία ήδη υπάρχει και θα συνεχίσει να μετασχηματίζεται, αλλά θα έλεγα ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση»

Αναφέρεστε στη μείωση των εισροών, όμως, παράλληλα, παραμένετε επικεφαλής της COMPO EXPERT Hellas. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς: Δεν θέλετε να πουλήσετε περισσότερο;

Ναι, αλλά οι πωλήσεις δεν έχουν πάντα σχέση με τον όγκο. Έχουν σχέση με προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα που προωθούν τη σωστή υγιεινή του εδάφους και, βέβαια, την υγεία των φυτών. Θα πάμε αναγκαστικά σε μια εποχή που θα είναι… less στα πάντα: Από το contact-less και το cash-less μέχρι το eat-less και το consume-less.

Στη γεωργία, εδώ και δέκα χρόνια, έχουν αναπτυχθεί προϊόντα με λιγότερο όγκο, που ενεργούν πιο στοχευμένα, με μικροοργανισμούς που βοηθούν, για παράδειγμα, στη μετακίνηση και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Σε αυτές τις νέες τεχνολογίες η Compo Expert είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης.

Επενδύονται πολλά κεφάλαια σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτές οι πρακτικές θα επικρατήσουν και αν δεν το καταλάβουν οι εταιρείες και μείνουν στον «κλασικό» τρόπο, θα συρρικνωθούν ή ακόμη και θα εξαφανιστούν. 

Το δεύτερο βιβλίο σας ουσιαστικά είναι ένα ολόκληρο… project. Αναφερόμαστε στο The F.O.O.D Project και στην κοινότητα που αναπτύσσεται με βάση τις ιδέες και τις κατευθύνσεις του. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα επ’ αυτού; 

Το The F.O.O.D Project απευθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που βλέπει ότι η γεωργία είναι ο θεμέλιος λίθος της ιστορίας μας, του πολιτισμού και της εξέλιξής μας. Έχει τρεις πυλώνες: Ο ένας είναι ιστορίες και μοντέλα συνεργασίας από διαφορετικές χώρες, που εδώ μας λείπουν. Ο δεύτερος πυλώνας έχει σχέση με τις προκλήσεις της σύγχρονης γεωργίας.

Είδαμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατράπηκε σε επισιτιστική κρίση. Νωρίτερα, μείναμε όλοι στα σπίτια μας λόγω του κορωνοϊού. Προσπαθώ, λοιπόν, να πω ότι αντιμετωπίζουμε πλέον τεράστια θέματα, παγκόσμιες κρίσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα μόνο κράτος. Ποιος είναι ο ρόλος της γεωργίας μέσα σε αυτές τις κρίσεις, πώς επιδρά και πώς μπορεί να βοηθήσει; Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με τον μελλοντικό ηγέτη στον χώρο της αγροτοδιατροφής. Πρόκειται ουσιαστικά για μαθήματα διαχείρισης και μάνατζμεντ.