Τα πυρηνόκαρπα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας πρώτα στη λίστα των αποζημιώσεων για τον παγετό

Αναλυτικά τα ποσά ανά προϊόν που προέκυψαν από τη συνεδρίαση του ΕΛΓΑ

Eνα βήμα πιο κοντά στην καταβολή αποζημιώσεων βρίσκονται όσοι επλήγησαν από τους φετινούς παγετούς, μετά και τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, ξεκαθαρίζοντας τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία, τα ποσά, αλλά και τεχνικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η αρχή θα γίνει από περιοχές και προϊόντα τα οποία αποδεδειγμένα υπέστησαν σημαντικό ποσοστό ζημιάς, με την Κεντρική-Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία να προπορεύονται. Κι αυτό γιατί, βάσει του σκεπτικού που ακολουθείται, οι περιοχές που αποδεδειγμένα υπέστησαν μεγάλο ποσοστό ζημιάς έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ, παράλληλα, αποφεύγεται και το ενδεχόμενο τυχόν καταβολής ποσών για ποσοστό ζημιάς που δεν επιβεβαιωθεί έπειτα σε αυτό το ύψος, όπως συνέβη με προηγούμενες καταστροφές.

Οι πρώτες στη λίστα περιοχές και τα ποσά για συγκεκριμένα προϊόντα

Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και από τις κατηγορίες που ανακοινώθηκαν, οι προκαταβολές θα ξεκινήσουν από την Πέλλα και την Ημαθία για ροδάκινο, νεκταρίνι, βερίκοκο και δαμάσκηνο, την Κοζάνη για το κεράσι και τη Λάρισα για το βερίκοκο. Το 40% θα αφορά προκαταβολή που πληρώνεται το αργότερο έως τις 31 Οκτώβρη, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ το υπόλοιπο 60% θα εξοφληθεί έως το τέλος του έτους, εφόσον αποδεδειγμένα η ζημιά κινείται σε αυτό το επίπεδο.

Τα ποσά των προκαταβολών ανά προϊόν για ζημιές στο 80% κατά μέσο όρο έχουν ως εξής:

300 ευρώ/στρέμμα για επιτραπέζια βερίκοκα και 180 ευρώ για βιομηχανικά

230 ευρώ/στρέμμα για δαμάσκηνα

420 ευρώ/στρέμμα για κεράσια

180 ευρώ/στρέμμα για βιομηχανικά και επιτραπέζια ροδάκινα

240 ευρώ/στρέμμα για νεκταρίνια

Επομένως, εάν κάποιος έχει 10 στρέμματα κεράσι με ζημιά στο 80%, θα πάρει προκαταβολή 4.200 ευρώ (420 ευρώ/στρέμμα) και μέχρι το τέλος Δεκέμβρη, οπότε και προβλέπεται η εξόφληση, άλλα 630 ευρώ/στρέμμα, δηλαδή 6.300 ευρώ επιπλέον.

Υπολογισμοί έχουν γίνει και με μία ακόμη κλίμακα, που αφορά ζημιά στο 65% κατά μέσο όρο. Σε αυτή την περίπτωση, τα ποσά που θα προκαταβληθούν διαμορφώνονται ως εξής:

230 ευρώ/στρέμμα για επιτραπέζια βερίκοκα

175 ευρώ/στρέμμα για νεκταρίνια

170 ευρώ/στρέμμα για δαμάσκηνα

135 ευρώ/στρέμμα για επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα και βιομηχανικά βερίκοκα

Οι αιτήσεις αποζημίωσης που έχουν υποβληθεί αφορούν συνολικά 220.000 αγροτεμάχια και περίπου 1,3 εκατ. στρέμματα που έπληξαν οι παγετοί. Κρίσιμα θεωρούνται, αφενός, το πότε το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώσει στον Οργανισμό τα χρήματα και, αφετέρου, το ύψος του ποσού που θα μεταφέρει, ώστε να αρχίσει και η πληρωμή στους δικαιούχους.

Εάν αυτό το κονδύλι είναι κοντά στο ύψος της ζημιάς, αυτή θα πληρωθεί πολύ σύντομα. Βάσει των πληροφοριών και χωρίς να έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία έως τη στιγμή που γράφτηκε το ρεπορτάζ, η μεταφορά αυτή θα γίνει τις επόμενες ημέρες, με τον Οργανισμό να έχει δηλώσει από πριν τη δυνατότητά του να ξεκινήσει τη διαδικασία πίστωσης στους δικαιούχους, δύο 24ωρα μετά τη στιγμή που θα καταβληθεί το ποσό.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021