Rapid test εντοπίζει τη νοθεία στα προϊόντα κρέατος

Μίας μορφής rapid test το οποίο θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να εντοπίσει τη νοθεία σε προϊόντα από ωμό ή επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει Ρώσοι επιστήμονες.

Στα εν λόγω προϊόντα αρκετές φορές χρησιμοποιούνται υποδεέστερα ή φθηνότερα συστατικά και είδη κρέατος (π.χ. κοτόπουλο) εν αγνοία φυσικά του καταναλωτή. Υπό κανονικές συνθήκες για να εντοπιστούν οι «λαθροχειρίες» απαιτείται χρόνος, δαπανηρές αναλύσεις, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό που θα κάνει τον έλεγχο σε ειδικό εργαστήριο.

Αυτήn τη διαδικασία επιχειρούν να απλοποιήσουν, με το τεστ που ανέπτυξαν, οι Ρώσοι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας RAS με επικεφαλής τον Anatoly Zherdev. «Όλα τα στάδια της ανάλυσής μας διαρκούν μόνο 33 λεπτά και δεν χρειάζεται εξεζητημένος εξοπλισμός ή ακριβά αντιδραστήρια», εξηγεί σημειώνοντας ότι θα συμβάλει στην προστασία των καταναλωτών και στη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.

Πρόκειται για μία τεχνική πλήρους κύκλου που επιτρέπει τη γρήγορη, επιτόπια και με υψηλή ακρίβεια ανίχνευση προσμείξεων και συγκεκριμένα χοιρινού και κοτόπουλου σε ωμά και επεξεργασμένα προϊόντα και παρασκευάσματα κρέατος, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules. Το τεστ χρησιμοποιεί την τεχνική RPA-LFA που πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από τις συμβατικές προσεγγίσεις τύπου PCR.

Σύμφωνα με το foodnavigator, ο τζίρος του κλάδου ελέγχου και πιστοποίησης της αυθεντικότητας των τροφίμων αναμένεται να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια το 2030, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2017 ενώ, ειδικά στον τομέα του κρέατος, αναμένεται ο μεγαλύτερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 7,8% στη δεκαετία 2021-2030.