Ρεκόρ κεφαλαίων προσέλκυσαν το 2019 τα funds που επενδύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη

Kεφάλαια ύψους 120 δισ. ευρώ κατάφεραν να προσελκύσουν το 2019 ευρωπαϊκά funds, οι επενδυτικές επιλογές των οποίων πραγματοποιούνται με κριτήρια περιβαλλοντικά (environmental), κοινωνικά (social) και εταιρικής διακυβέρνησης (governance), σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Morningstar. To νούμερο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ και καταδεικνύει τον βαθμό στον οποίο ζητήματα βιωσιμότητας, αλλά και ορθών εταιρικών πρακτικών –τα οποία συμπυκνώνονται στον όρο «ESG», από τα αρχικά των παραπάνω λέξεων– τοποθετούνται πλέον ολοένα και πιο ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τα συνολικά 360 funds που «γεννήθηκαν» το 2019, τα 50 ήταν προσανατολισμένα σε επενδύσεις που σχετίζονταν με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο συνολικός αριθμός των funds στην Ευρώπη που ειδικεύονται σε βιώσιμες επενδύσεις ανήλθε το 2019 σε 2.405.

Δεν προξενεί έκπληξη, επομένως, η πρόσφατη δέσμευση του Larry Fink, διευθ. συμβούλου της BlackRock, η οποία διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού σχεδόν 7 τρισ. δολαρίων, ότι «θα ενσωματώσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επενδυτικές της διαδικασίες».