Ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών για την Τουρκία σε λεμόνια και μανταρίνια

Αύξηση παραγωγής, αλλά και κατανάλωσης για όλες σχεδόν τις κατηγορίες εσπεριδοειδών κατά τη σεζόν 2021/2022 διαβλέπει το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) στη διετή έκθεσή του για τον κλάδο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στα πορτοκάλια, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται αυξημένη κατά 1,4 εκατ. τόνους, στους 48,8 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών σε Βραζιλία, Μεξικό και Τουρκία, που οδηγούν σε αυξημένη συγκομιδή, υπερκαλύπτοντας τη μείωση που καταγράφεται σε Αίγυπτο, ΕΕ και ΗΠΑ.

Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενισχυμένης παραγωγής αναμένεται να κατευθυνθεί στη μεταποίηση και στη χυμοποιία. Στην ΕΕ ειδικότερα, η παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να υποχωρήσει κατά 6% στους 6,1 εκατ. τόνους λόγω του μη ευνοϊκού καιρού, αλλά και των μειωμένων εκτάσεων, με αποτέλεσμα να προμηνύεται αύξηση των εισαγωγών, με βασικούς προμηθευτές την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική.

 

Αύξηση παγκοσμίως για τον χυμό

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι ΗΠΑ (-7% στους 215.000 τόνους) και η ΕΕ (-10% στους 70.000 τόνους) και στον χυμό πορτοκαλιού, ωστόσο λόγω των μεγαλύτερων σοδειών της Βραζιλίας και του Μεξικού η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να σημειώσει άνοδο 11% στους 1,7 εκατ. τόνους.

Σε αυτά τα επίπεδα, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί και η ζήτηση, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η πτωτική τάση των τελευταίων ετών. Η Βραζιλία, μακράν ο μεγαλύτερος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά που πραγματοποιεί σχεδόν το 75% των εξαγωγών παγκοσμίως, αναμένεται να έχει αυξημένη κατά 16% παραγωγή, φτάνοντας τους 1,1 εκατ. τόνους. Στα μανταρίνια, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,8 εκατ. τόνους, σκαρφαλώνοντας στα επίπεδα-ρεκόρ των 37,9 εκατ. τόνων.

Για άλλη μια φορά, ΕΕ και ΗΠΑ εμφανίζουν απώλειες, με την πρώτη να καταγράφει πτώση 8% στους 3 εκατ. τόνους (κυρίως λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών στην Ισπανία), ωστόσο αντισταθμίζονται και… με το παραπάνω από την αυξημένη κατά 3 εκατ. τόνους παραγωγή της Κίνας, που φτάνει το ιστορικό υψηλό των 28 εκατ. τόνων.

Σε επίπεδα ρεκόρ αυξάνεται και η παραγωγή της Τουρκίας, που θα ανέλθει σε 1,8 εκατ. τόνους, κάτι που αποδίδεται στο τρίπτυχο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, αυξημένων εκτάσεων και ανεβασμένων αποδόσεων, ενώ προς νέο ιστορικό υψηλό βαδίζουν και οι εξαγωγές της χώρας, με βασικό προορισμό τη Ρωσία. Παγκοσμίως, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% στους 9,5 εκατ. τόνους (νέο ρεκόρ), καθώς άνοδος καταγράφεται, πέραν της Τουρκίας, σε Μεξικό και ΗΠΑ, ενώ για την ΕΕ προβλέπεται πτώση 9% στους 1,6 εκατ. τόνους.

Αντίστοιχες επιδόσεις εμφανίζει η γειτονική χώρα και στο λεμόνι, καθώς η παραγωγή της τη σεζόν 2021/2022 εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 300.000 τόνους, φτάνοντας τους 1,4 εκατ. τόνους που συνιστούν ιστορικό υψηλό. Μάλιστα, πέρα από την τοπική κατανάλωση, η οποία θα είναι αυξημένη κατά 33%, αναμένεται και αύξηση 25% στις εξαγωγές (βλ. διάγραμμα), οι οποίες θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ, με την πλειονότητά τους να κατευθύνεται στη Ρωσία και στο Ιράκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μεξικό αναμένεται να εμφανίσει αύξηση 7%, σημειώνοντας και αυτό νέο ρεκόρ 3,2 εκατ. τόνων, αντίθετα στην Αργεντινή αναμένεται πτώση 150.000 τόνων στους 1,7 εκατ. τόνους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται αύξηση 4% στην παραγωγή, η οποία θα ανέλθει σε 9,5 εκατ. τόνους, που είναι η υψηλότερη ιστορικά.