Ρεκόρ πενταετίας στις τιμές του βαμβακιού προβλέπει η ICAC

Ρεκόρ πενταετίας στις τιμές του βαμβακιού προβλέπει η ICAC
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Αισιόδοξα μηνύματα για το βαμβάκι στέλνουν οι τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC), η οποία βλέπει τις τιμές φέτος να αγγίζουν υψηλά πενταετίας λόγω συρρίκνωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων στα χαμηλότερα επίπεδα από τη σεζόν 2011-2012 και μετά.

Στις πρώτες της προβλέψεις για τη φετινή παραγωγική και εκκοκκιστική περίοδο, η Επιτροπή κάνει λόγο για άνοδο του δείκτη Cotlook A στα 84 σεντς ανά λίμπρα. Το νούμερο αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη, είναι κατά τι υψηλότερο από τα 83 σεντς ανά λίμπρα της προηγούμενης χρονιάς και η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τη σεζόν 2013-2014, όταν και η τιμή είχε αναρριχηθεί στα 91 σεντς ανά λίμπρα.

-Διαφήμιση-

Εξηγώντας τις εκτιμήσεις της, η ΙCAC επικαλείται τη ζωηρή ζήτηση για ίνα, την οποία βλέπει να αυξάνεται κατά 1,1 εκατ. τόνους (ποσοστό 4,4%), ύστερα από τους 880.000 τόνους που είχε αυξηθεί πέρυσι (ποσοστό 3,6%). Αυτή θα είναι η τρίτη σερί χρονιά που η κατανάλωση σημειώνει αύξηση, παίρνοντας ώθηση από το υψηλότερο κόστος των συνθετικών ινών, αλλά και τις ολοένα και εντεινόμενες ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Σύμφωνα με την ICAC, όπως διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή το σκηνικό, «η βραχυπρόθεσμη προοπτική για το βαμβάκι είναι θετική».

Η Επιτροπή αναμένει ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα διαμορφωθούν την περίοδο 2018-2019 στους 1,17 εκατ. τόνους, ενώ και η παραγωγή θα περιοριστεί κατά 320.000 τόνους, διαμορφούμενη στους 25,35 εκατ. τόνους, χαμηλότερα δηλαδή από τους 25,7 εκατ. τόνους στους οποίους υπολογίζεται η κατανάλωση.

Η ICAC επισημαίνει, επίσης, τους κινδύνους για τις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση την παραγωγή από ζιζάνια. Προς επίρρωση αυτού, σημειώνει ότι φέτος η χώρα που παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες παγκοσμίως, δηλαδή η Ινδία, είχε πολύ σοβαρές απώλειες στις αποδόσεις λόγω προσβολής ενός σημαντικού μέρους των εκτάσεών της από το ρόδινο σκουλήκι, με αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις την ερχόμενη σεζόν.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki