Ρίζωσε στην Ηλεία το πράσινο σπαράγγι της Olympia Farm

Εάν βοηθήσει λίγο και ο καιρός, που τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν ιδιαίτερος σύμμαχος για την καλλιέργεια, ενδεχομένως από αυτό το σαββατοκύριακο να ξεκινήσει η συγκομιδή του πρώιμου σπαραγγιού στην Ηλεία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Γαστούνης, εκεί όπου εδρεύει η επιχείρηση του μοναδικού καλλιεργητή πράσινου σπαραγγιού στον νομό, ίσως και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Ο λόγος για μια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων του παραγωγού και εξαγωγέα Διονύση Μπίλια, που ολοκληρώνει τον τρίτο πλέον χρόνο της καλλιέργειας. Ο ίδιος, διατηρώντας παράλληλα και 300 στρέμματα με εσπεριδοειδή, αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να μπει δυναμικά και στον χώρο του πράσινου σπαραγγιού, ενός αγροτικού προϊόντος που, όπως λέει στην «ΥΧ», μπορεί να είναι κερδοφόρο, χρειάζεται όμως και αρκετή δουλειά.

Η οικογένεια Μπίλια ασχολείται αρκετές δεκαετίες με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της περιοχής και όχι μόνο, αφού διακινεί παραγωγές και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Διαθέτει, μάλιστα, δύο επιχειρήσεις που συσκευάζουν και εξάγουν στη χονδρική, την Olympia Farm και την Olympia Star, «ηλικίας» 20 ετών η πρώτη και πάνω από από 30 η δεύτερη, τις οποίες και διαχειρίζονται πλέον τα δύο παιδιά της οικογένειας, με τον πατέρα να διατηρεί την ευθύνη των καλλιεργειών.

Καθετοποιημένη διαχείριση

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο κ. Μπίλιας, βλέποντας τη φθίνουσα πορεία αρκετών καλλιεργειών της περιοχής, επέλεξε να καταπιαστεί με το πράσινο σπαράγγι και να γίνει ο μόνος παραγωγός του στην περιοχή. «Πριν από 20 χρόνια περίπου, υπήρχε μία ομάδα παραγωγών σπαραγγιού, η οποία όμως απέτυχε», θυμάται.

«Κατά τη γνώμη μου, οι παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής τελείωσαν και ο κόσμος πρέπει να ψαχτεί με καινούργιες», σχολιάζει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση στο σπαράγγι στοίχισε πάνω από 600.000 ευρώ, που προήλθαν από ίδια κεφάλαια. Ο προγραμματισμός, μάλιστα, προέβλεπε τουλάχιστον τον διπλασιασμό των στρεμμάτων, σχέδιο που όμως παγώνει προσώρας λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Μπίλιας εφαρμόζει καθετοποιημένο σύστημα διαχείρισης, αφού παράγει, συσκευάζει, εμπορεύεται, αλλά και εξάγει το προϊόν μέσω της Olympia Farm, την οποία «τρέχει» η κόρη του, Κωνσταντίνα. Η τυποποίηση και η εξαγωγή των εσπεριδοειδών, του καρπουζιού και των υπόλοιπων οπωρολαχανικών γίνεται μέσω της Olympia Star υπό τη διαχείριση του γιου του, Παναγιώτη. «Κατά βάση, είμαστε εξαγωγική εταιρεία», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι μόνο στο σπαράγγι προμηθεύει και την εγχώρια αγορά.

Πρώιμα, αλλά και όψιμα

Έχοντας μοιράσει περίπου στα δύο τις εκτάσεις, η οικογένεια καλλιεργεί υπό χαμηλή κάλυψη πρώιμα πράσινα σπαράγγια και σε υπαίθρια μορφή μία πιο όψιμη, πάλι πράσινη ποικιλία.

Εξηγεί ότι πρόκειται για ένα πολυετές φυτό που ξεκινά συνήθως να παράγει από τον δεύτερο χρόνο και φτάνει μέχρι τα δέκα, αναλόγως της περιποίησης. Οδεύοντας στον τέταρτο χρόνο και με την παραγωγή να είναι πιο συστηματική, ο κ. Μπίλιας αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η φετινή του σοδειά που θα κατευθυνθεί κατά το ήμισυ στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και το υπόλοιπο μισό με δική του συσκευασία στη χονδρική σε Γερμανία και Ιταλία.

«Στόχος μας είναι επιμηκύνουμε τη συνεργασία με τους πελάτες», σχολιάζει, εξηγώντας την επιλογή του να καλλιεργήσει πρώιμο, αλλά και όψιμο σπαράγγι, γνωρίζοντας ότι οι πελάτες επιθυμούν να τροφοδοτούνται όσο το δυνατόν για μεγαλύτερο διάστημα. Φέτος, τα σκεπασμένα δείχνουν να έχουν αρκετή παραγωγή και η συγκομιδή τους αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, ενώ τα υπαίθρια θα αρχίσουν να μαζεύονται περί τις 20 Φεβρουαρίου.

Το γεγονός ότι η εστίαση, όπου διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος, είναι κλειστή δημιουργεί μία εύλογη ανησυχία για τη φετινή εμπορική πορεία του προϊόντος, το οποίο πέρυσι έπιανε μία μέση τιμή χονδρικής της τάξεως των 4 ευρώ/κιλό.

Η ισπανική παραγωγή δυσκόλεψε τις εξαγωγές στο πορτοκάλι

Αναφορικά με τα εσπεριδοειδή, τα οποία και κατευθύνει στη χονδρική αρκετών χωρών του εξωτερικού, αφού είναι και το προϊόν με το εξαγόμενο μεγαλύτερο τονάζ (15.000 τόνοι περίπου ετησίως), ο κ. Μπίλιας επισημαίνει το σημαντικό πρόβλημα απορρόφησης που παρατηρεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Παρά τις αρχικές προσδοκίες ειδικότερα στο πορτοκάλι η χαμηλή ζήτηση, αλλά και οι τιμές που στην περιοχή κυμαίνονται στα 12 λεπτά για τον παραγωγό καθιστούν την καλλιέργεια ασύμφορη, υπογραμμίζει.

Κάνοντας λόγο για μειωμένες εξαγωγές στο προϊόν, εκτιμά ότι στην εικόνα αυτή συνέβαλε τόσο η μεγάλη ισπανική παραγωγή, όσο και ο κορωνοϊός που έχει περιορίσει την κατανάλωση, απουσία τουρισμού και με κλειστή την εστίαση.