Ροδάκινο: Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων

Στα χαμηλότερα των τελευταίων 30 ετών η τιμή του επιτραπέζιου

Μια καλή χρονιά παραγωγικά στο συμπύρηνο σημαίνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από όσες απορροφά η μεταποίηση

Ώριμο το αίτημα των παραγωγών για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας

Καμία ευχάριστη ανατροπή στο δυσμενές σκηνικό που επικράτησε φέτος δεν επεφύλασσαν οι τελευταίες εβδομάδες της σεζόν για το ροδάκινο στον κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας, ενώ και οι πιο όψιμες ορεινές περιοχές κινούνται στους ρυθμούς των χαμηλών τιμών και της προβληματικής απορροφητικότητας. Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας προς την κατεύθυνση της αντικατάστασης με ποικιλίες που ζητάει η αγορά –αλλά και με άλλα οπωροφόρα δέντρα– κρίνεται αναγκαία, λένε οι φορείς των παραγωγών, οι οποίοι έχουν θέσει ήδη επισήμως το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι χειρότερες τιμές

Δίνοντας το στίγμα της σεζόν, ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, έκανε λόγο για μια χρονιά που στο επιτραπέζιο ροδάκινο από πλευράς τιμών πλησιάζει εκείνες του 2017, δηλαδή από τις χειρότερες των τελευταίων τριάντα ετών. Σε ό,τι αφορά το συμπύρηνο, σημείωσε ότι παρά τις επανειλημμένες χαλαζοπτώσεις στην Ημαθία και στην Πέλλα, οι ποσότητες ήταν τέτοιες που υπερέβησαν τις ανάγκες της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε πως στον βαθμό που το ελληνικό ροδάκινο συνεχίζει να απευθύνεται στις ίδιες αγορές και παραμένει έρμαιο της υπονόμευσης που συνιστά η μαύρη διακίνηση, δεν θα έχει καλύτερη προοπτική από τα δεδομένα που διαμορφώνονται από το 2014 και μετά. «Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία και να στηρίξει νέα εξαγωγικά μοντέλα νωπών φρούτων, ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε αγορές της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης, με διαφορετικούς όρους και προοπτικές», τόνισε. Ακόμη, έθεσε ως αναγκαιότητα την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, «που θα υποδείξει ποιες ποικιλίες πρέπει να αναδιαρθρωθούν και να βγουν εκτός παραγωγής, ώστε να αντικατασταθούν από άλλες καλλιέργειες».

Δεν απορροφάται το συμπύρηνο

Σε ό,τι αφορά το συμπύρηνο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει «άμεσα να σταματήσουν οι νέες φυτεύσεις», δεδομένου ότι οι δυνατότητες απορρόφησης συμπύρηνου ροδάκινου για τις ανάγκες της μεταποίησης υπολείπονται σημαντικά μιας κανονικής παραγωγής. «Οι ανάγκες των μονάδων μεταποίησης στην κλάση 1 δεν υπερβαίνουν τους 300.000 τόνους, έναντι πολύ μεγαλύτερης παραγωγής υπό κανονικές συνθήκες (χωρίς ζημιές) των 194.000 στρεμμάτων, με απόδοση 3 τόνων ανά στρέμμα», υπογράμμισε. «Αυτό δεν σημαίνει», συμπλήρωσε, «ότι οι παραγωγοί συμπύρηνου πρέπει να μείνουν απροστάτευτοι και στο έλεος των κακών διαθέσεων ορισμένων μεταποιητών. Είναι αναγκαία η μέριμνα για την αποσυμφόρηση μέρους της πρώτης ύλης, ώστε να υπάρχει ισορροπία στην αγορά. Είναι σημαντικό να υπάρξει στενή συνεργασία υπουργείων, συνεταιριστικών οργανώσεων και μεταποιητικών μονάδων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ίσως θα πρέπει και ο τομέας του συμπύρηνου να εξισορροπηθεί με μια μερική αναδιάρθρωση ορισμένων ποικιλιών. Αυτά όλα προϋποθέτουν μελετημένες ενέργειες και βέβαια εξασφάλιση χρηματοδότησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης, Γιάννης Παπάζογλου, είπε χαρακτηριστικά: «Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε εμπορικά την παραγωγή φέτος ως συνεταιρισμός, έστω και με πολύ χαμηλές τιμές, γιατί η παραγωγή λόγω των χαλαζοπτώσεων ήταν μειωμένη κατά 50%, σε λιγότερο από 5.000 τόνους. Εάν είχαμε τα κανονικά κιλά των 9.500 τόνων, δεν ξέρω τι θα γινόταν». Ο κ. Παπάζογλου εκτιμά ότι πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας προς δύο κατευθύνσεις: Αφενός να φύγουν ποικιλίες που δεν είναι πολύ παραγωγικές και να αντικατασταθούν από άλλες που ζητούν οι αγορές και η μεταποίηση, αφετέρου με εκρίζωση ενός μέρους του ροδάκινου και με αντικατάστασή του με άλλα φρούτα, π.χ. με αχλάδι, που η βιομηχανία αναζητά και δεν καλύπτεται επαρκώς.

Συμπαρασύρθηκαν και οι όψιμες περιοχές

Από 15 μέχρι 20-22 λεπτά πωλούνται τα ορεινά, όψιμα επιτραπέζια ροδάκινα αυτές τις μέρες, αντιμετωπίζοντας αντίστοιχη δυσκολία στην απορρόφησή τους από τις αγορές. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομάδας Ροδακινοπαραγωγών ΑΣΕΠΑ από το Αμύνταιο Φλώρινας, Διαμάντω Κρητικού, «αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος παραγωγής είναι 18-21 λεπτά ανάλογα με τις αποδόσεις, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι σημαίνουν αυτές οι τιμές για τον παραγωγό».

Η ίδια εκτιμά πως τόσο η εμπορία όσο και οι τιμές μπορούν να βελτιωθούν όσο τελειώνουν οι διαθέσιμες ποσότητες, αλλά, όπως τόνισε, «ήδη έχουμε χάσει μεγάλες ποσότητες. Δηλαδή, ακόμη κι αν ανέβουν οι τιμές στο τέλος, θα αφορά μικρό μέρος της παραγωγής».

Όσον αφορά το συμπύρηνο, η κα Κρητικού ανέφερε πως ενώ η περιοχή δεν αντιμετώπισε γενικευμένο πρόβλημα με την ποιότητα από το χαλάζι, κάποιες ποικιλίες συμπύρηνου δεν απορροφήθηκαν από την αρχή της σεζόν, λόγω υπερπαραγωγής στην καρδιά του κάμπου». Οι τιμές του Ιουλίου, μας είπε, διαμορφώθηκαν στα 25 λεπτά παραδοτέα, αλλά αυτό «μόνο για το ένα στα τρία φορτία. Τα άλλα τιμολογούνται με πολύ χαμηλότερες τιμές, ως δεύτερης διαλογής».