Ροδόπη: Έξυπνη γεωργία από ευφυείς αγρότες

Χρησιμοποιούν drones, αλλά και την πρώτη βαμβακοσυλλεκτική μηχανή που κάνει το βαμβάκι… μπάλα

O νεαρός παραγωγός Αχμέτ Χουσεΐν, εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών EVAE FARM, εξηγεί στην «ΥΧ» τον τρόπο με τον οποίο επένδυσαν στην ευφυή γεωργία, με έξυπνα μηχανήματα, φτάνοντας να φέρουν και να χρησιμοποιήσουν στη Ροδόπη την πρώτη πανελλαδικά βαμβακοσυλλεκτική μηχανή που συγκεντρώνει το βαμβάκι σε μπάλες. «Τα μέλη της οικογένειας [της EVAE FARM] πιστεύουμε ότι το μέλλον της γεωργίας είναι η ευφυής γεωργία και οφείλουμε να παρακολουθήσουμε την τεχνολογία που τρέχει», δηλώνει.

Ο ίδιος σπούδασε φαρμακευτική στην Τουρκία, όπου και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μηχανή. «Εκεί, οι περισσότερες μηχανές φτιάχνουν μπάλα. Αποφάσισα, λοιπόν, ότι πρέπει να προστεθεί στον στόλο μας. Η μηχανή κατασκευάστηκε το 2013 στις ΗΠΑ, όπου δούλεψε, και ήρθε στην Ελλάδα το 2018 από την Agrotech. Έγιναν δοκιμές στη Λάρισα και τη Χαλάστρα, συλλέγοντας 50 στρέμματα, αλλά προέκυψαν προβλήματα. Είχαμε κάνει, τότε, κινήσεις αγοράς της μηχανής, αλλά διατηρούσαμε αμφιβολίες για τη συμφωνία με τα εκκοκκιστήρια. Η μηχανή σφίγγει πολύ την μπάλα και απαιτείται ειδική διαδικασία όταν ανοίγει πριν την εκκόκκιση», σημειώνει.

Εφαρμόζοντας το ρητό «ο τολμών νικά», οι ΙΚΕ EVAE FARM, Agrotech και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια προχώρησαν σε συμφωνία για την εφαρμογή της μηχανής σε πραγματικές εκτάσεις και κατόπιν την αγορά της. Πλεονέκτημα αποτέλεσε η εμπειρία του κ. Χουσεΐν από την Τουρκία, όπου είχε κάνει κτήμα του γνώσεις για ρυθμίσεις που δεν αναφέρονται στα βιβλία.

«Πέρυσι, δουλέψαμε με τη βαμβακοσυλλεκτική 7660, που είναι παρόμοια με καλάθι, αλλά δεν κάνει μπάλα και εξοικειωθήκαμε με τον κινητήρα και τη λειτουργία της», επισημαίνει ο ίδιος, εξηγώντας πως το συλλεκτικό σκέλος είναι το ίδιο με τις περισσότερες μηχανές, αλλά το τυλιχτικό είναι εντελώς άγνωστο.

Πλεονεκτήματα

Ο κ. Χουσεΐν είδε την τεχνολογία ως πρόκληση και κέρδισε το στοίχημα. Ο ίδιος απαριθμεί τα πλεονεκτήματά της: «Καταργήσαμε τις πλατφόρμες και τις ουρές στα εκκοκκιστήρια. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες, τις ξαφνικές βροχές που ανεβάζουν την υγρασία και ρίχνουν την ποιότητα. Με τη μηχανή αυτή, εάν η μπάλα τυλιχτεί με σωστή υγρασία 13,5%, μπορεί να μείνει για μήνες έξω, στη βροχή, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα του βαμβακιού.

Επίσης, για τα εκκοκκιστήρια είναι σημαντικό να αποθηκεύουν μία μπάλα 2,5 μ. μήκος, με περίμετρο 2,17 μ., που ζυγίζει 2,2 τόνους». Επιπλέον, οι παραγωγοί πληρώνουν λιγότερα εργατικά χέρια. Πέρυσι, οι τελευταίοι συγκόμισαν όλη την παραγωγή, αλλά δούλεψαν ταυτόχρονα και με τις δύο μηχανές στο χωράφι για να διαπιστώσουν τον χρόνο καθυστέρησης της καλαθοφόρας. «Οι ταχύτητες συγκομιδής είναι ίδιες, αλλά με τη μηχανή που κάνει μπάλα, φορτώνοντας το πρώτο νάιλον, τυλίγω μέχρι 24 μπάλες. Με μέσο όρο τους δύο τόνους, φτάνουμε τους 50. Η μηχανή σταματάει μόνο όταν τελειώσει το νάιλον και η αλλαγή του κρατάει δέκα λεπτά».

Ο κ. Χουσεΐν σημειώνει πως, όταν συγκομίζουν με υψηλή υγρασία, χρειάζεται εκκόκκιση σε 10-12 ημέρες. Παραγωγοί τούς προσέγγισαν για να συγκομίσουν και το δικό τους βαμβάκι. Στη βάση της εξαιρετικής συνεργασίας με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, εξηγεί ότι θα επιλέξουν ποικιλίες BASF, καλύτερες σε ποιοτική ίνα, για την καλύτερη αξιοποίηση της μπάλας.

Χρήση drones

Επίσης, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν drones, με τον κ. Χουσεΐν να υπογραμμίζει πως «δοκιμάστηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποφύλλωση, σε εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, αλλά υπάρχει ζήτημα με την ελληνική νομοθεσία που δεν επιτρέπει τους αεροψεκασμούς». Σχολιάζει, δε, πως το κράτος οφείλει να εξετάσει κάποια σημεία παρακολουθώντας την τεχνολογία να προχωράει, με στόχο να βοηθήσει τον αγρότη.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι τα εντομοκτόνα. Εφαρμόζονται σε περίοδο ποτίσματος και είναι δύσκολο μετά από πότισμα να ραντίσουμε, ενώ με τα drones μπορούμε να ποτίζουμε με σταγονίδια και ταυτόχρονα να ψεκάζουμε, κάτι που δεν προσφέρει κανένα άλλο αγροτικό μηχάνημα».

Ο Αχμέτ Χουσεΐν ενισχύει τον τεχνολογικό εξοπλισμό, παράλληλα με την ορθή εκπαίδευση χρήσης. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί σχεδιάζουν, σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία παραγωγής σπόρων, δοκιμές νέων ποικιλιών με σπαρτικές μηχανές ακριβείας και φυτεύσεις σε διάφορες αποστάσεις και συγκομιδή με τη νέα βαμβακοσυλλεκτική.