Ρωσική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί τη Δευτέρα 13/3 με εκπροσώπους του ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι την επόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί στη Γενεύη μια σύνοδος με αντικείμενο τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία λήγει στις 18 Μαρτίου. Την Δευτέρα η Μόσχα χαρακτήρισε «περίπλοκες» τις διαπραγματεύσεις για την παράτασή της.

«Οι επόμενες διαβουλεύσεις προβλέπονται να γίνουν στις 13 Μαρτίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή διυπουργικής ρωσικής επιτροπής» και «εκπροσώπων του ΟΗΕ» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, παρόντες στις συζητήσεις αυτές θα είναι ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αρμόδιος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, η γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη. «Θα συζητηθεί η συμφωνία», πρόσθεσε λακωνικά η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι «αν η συμφωνία εφαρμοστεί κατά το ήμισυ, τότε το θέμα της παράτασής της καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκο», επιμένοντας ότι οι όροι από τους οποίους θα έπρεπε να επωφεληθεί η Ρωσία «δεν εφαρμόζονται».

Η «Πρωτοβουλία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας», όπως αποκαλείται επισήμως η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, επιτεύχθηκε στις 22 Ιουλίου 2022 και βοήθησε να μετριαστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανανεώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου για τέσσερις μήνες και λήγει στις 18 Μαρτίου.

Η Ουκρανία ζήτησε την Τρίτη να γίνουν προσπάθειες για να διατηρηθούν ανοιχτές οι θαλάσσιες οδοί ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντον Μπλίνκεν ζήτησε στις αρχές Μαρτίου, στη σύνοδο της G20, να ανανεώσει η Ρωσία τη συμφωνία.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται γιατί θεωρεί ότι δεν τηρείται πλήρως το μέρος εκείνο της συμφωνίας που θα της επέτρεπε να εξάγει λιπάσματα. «Οι Δυτικοί συνάδελφοί μας, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, δηλώνουν παθητικά ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις στα τρόφιμα και τα λιπάσματα, αλλά αυτή δεν είναι μια έντιμη στάση. Οι κυρώσεις απαγορεύουν στα ρωσικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και λιπάσματα να ελλιμενίζονται και απαγορεύουν στα ξένα πλοία να μπαίνουν σε ρωσικά λιμάνια για να παραλάβουν φορτία», είπε ο Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ