Ο Ρώσος «βασιλιάς» των λιπασμάτων της EuroChem Αντρέι Μελνιτσένκο προειδοποιεί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο «βασιλιάς» του άνθρακα και των λιπασμάτων της Ρωσίας, Αντρέι Μελνιτσένκο.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει άμεσα, καθώς οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά. «Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη», δήλωσε στο Reuters ο 50χρονος Μελνιτσένκο, ο οποίος είναι Ρώσος αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία και έχει μητέρα Ουκρανή.

«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», δήλωσε ο μεγιστάνας, ο οποίος ίδρυσε την EuroChem, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νιτρικού αμμωνίου της Ρωσίας – η έδρας της βρίσκεται στο Τσουγκ της Ελβετίας- και τη SUEK, τον κορυφαίο παραγωγό άνθρακα της Ρωσίας. Η EuroChem, η οποία παράγει άζωτο, φωσφορικά άλατα και ποτάσα, είναι μία από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο.

Διατροφικός πόλεμος;

Ο Πούτιν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν παγκοσμίως λόγω της εκτίναξης των τιμών των λιπασμάτων, εάν η Δύση δημιουργούσε προβλήματα στις εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας – τα οποία αντιπροσωπεύουν το 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός ποτάσας, φωσφορικών και αζωτούχων λιπασμάτων. Ο πόλεμος «έχει ήδη οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των λιπασμάτων που δεν είναι πλέον προσιτά στους αγρότες», είπε ο Μελνιτσένκο. Πρόσθεσε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που είχαν ήδη διαταραχθεί από τον κορωνοϊό, αντιμετωπίζουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

«Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και πιθανές ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», τόνισε ο Μελνιτσένκο. Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας διέταξε πριν από λίγες ημέρες τους παραγωγούς λιπασμάτων της χώρας να σταματήσουν προσωρινά τις εξαγωγές. 

Αρκετοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας έχουν καλέσει δημόσια για ειρήνη, από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ανάμεσά τους οι Μιχαήλ Φρίντμαν, Πιότρ Άβεν και Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Πηγή: moneyreview.gr/ Reuters