Ταμάμ για το ελληνικό ρύζι η μείωση των τουρκικών δασμών

Με 32 λεπτά το κιλό φεύγουν πλέον Japonica και Καρολίνες

Τα οφέλη της αυξημένης ζήτησης από την τουρκική αγορά, απόρροια και της μείωσης των εισαγωγικών δασμών από τη γειτονική χώρα, κεφαλοποιεί φέτος το ελληνικό ρύζι, με τις τιμές παραγωγού για τα μεσόσπερμα τύπου Japonica να φλερτάρουν πλέον ανοιχτά με τα 32 λεπτά το κιλό, διατηρώντας παράλληλα μια ανοδική δυναμική.

των Φανής Γιαννακοπούλου, Γιάννη Τσατσάκη

Το ζωηρό τουρκικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με τις μειωμένες –σε σχέση με πέρυσι ποσότητες– που έχουν συγκομιστεί δημιουργούν, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τις προϋποθέσεις για πλήρη απορρόφηση της παραγωγής, ώστε η επόμενη εμπορική σεζόν να ξεκινήσει δίχως αποθέματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Τσιχήτα, η αγορά χαρακτηρίζεται αυτήν τη στιγμή από μια άκρως ικανοποιητική ροή. «Τα μεσόσπερμα κινούνται γύρω από τα 32 λεπτά το κιλό, ενώ οι τιμές για τα μακρύσπερμα είναι πιο κάτω, στα 27-28 λεπτά. Η μεταποίηση παίρνει προϊόν, ενώ γίνονται και εξαγωγές», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ». Ο ίδιος εκτιμά ότι, αν η ζήτηση συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, δεν πρόκειται να περισσέψουν αποθέματα για τη νέα χρονιά.

Πιεσμένα τα Indica

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούμενος και ο πρόεδρος του ΑΣ Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι, εκτός από την Τουρκία, ζωηρή ζήτηση υπάρχει και από άλλες μουσουλμανικές χώρες: «Τα μεσόσπερμα βρίσκονται στα επίπεδα των 32 λεπτών το κιλό, ενώ τα μακρύσπερμα (Indica), εξαιτίας και των εισαγωγών από τρίτες χώρες, είναι πιο πιεσμένα και κινούνται στα 28 λεπτά». Ο συνομιλητής μας προσθέτει ότι θετικό είναι το πρόσημο και στις Καρολίνες, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στην ελληνική αγορά. «Όταν υπάρχει ζήτηση, μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 35 λεπτά το κιλό. Για την ώρα, κινούνται μεταξύ 32 και 33 λεπτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή στη χώρα μας ήταν φέτος μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Οι αποδόσεις ήταν περίπου 150-200 κιλά το στρέμμα κάτω σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών», σημειώνει ο κ. Κουιμτζής.

Με προσωρινή πενταμελή επιτροπή η Διεπαγγελματική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στο ρύζι. Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την εκπροσώπηση να αγγίζει το 100%.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Ορυζοβιομηχανιών Ελλάδος. «Το κλίμα που επικράτησε ήταν άριστο και όλοι –μύλοι, μεταποιητές και διακινητές– συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική για το καλό της καλλιέργειας στη χώρα. Συστήθηκε μια προσωρινή πενταμελής επιτροπή που θα τρέξει τα διαδικαστικά ζητήματα», σημειώνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

Την επιτροπή αυτή απαρτίζουν ο πρόεδρος της EAΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, ο πρόεδρος του ΑΣ Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Euricom Hellas AE, Γεωργία Κωστηνάκη, και η Κατερίνα Σπανού από τη ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ.

«Όλοι οι συνεταιρισμοί (Θεσσαλονίκης, Σερρών Καβάλας, Λαμίας, Μεσολογγίου) συμφώνησαν στη λογική της Διεπαγγελματικής, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα που άπτονται από τον σπόρο και τις ποικιλίες που ζητά η αγορά μέχρι την προώθηση, τη συμμετοχή σε εκθέσεις κ.λπ.», εξηγεί ο κ. Τσιχήτας, προσθέτοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί και ο σχετικός φάκελος στο υπουργείο.  

Σύμφωνα με τον κ. Κουιμτζή, η Διεπαγγελματική Ρυζιού «έπρεπε να έχει συσταθεί από καιρό». «Στόχος είναι να έχουμε φωνή στην Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί. Χρειαζόταν ένα σοβαρό όργανο που να μιλά για όποια προβλήματα ή θέματα μπορεί να αφορούν το συγκεκριμένο προϊόν», συμπληρώνει ο ίδιος.