Ρύζι: Από Σεπτέμβριο τα νεότερα για τον πιστοποιημένο σπόρο στη συνδεδεμένη

Mature Rice (India) by Augustus Binu

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στο ρύζι.

Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα ανέκυψε στις 31 Μαρτίου στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΠΥ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού), όταν στελέχη του ΥΠΑΑΤ αποκάλυψαν ότι, λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές προτάσεις του ΣΕΠΥ, το υπουργείο έχει αποφασίσει να προωθήσει τη θέσπιση της συγκεκριμένης υποχρέωσης, αφού πρώτα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση τόσο με τους παραγωγούς, όσο και με τη Διεπαγγελματική.

Η τηλεδιάσκεψη στο…παρα πέντε τον Δεκαπενταύγουστο

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Απρίλιο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της οργάνωσης, Χρήστος Γκατζάρας, είχε αναφέρει ότι η Διεπαγγελματική δεν είχε μέχρι τότε καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο, ούτε φυσικά είχε ζητηθεί η γνώμη της για τις προωθούμενες αλλαγές για τις οποίες αντλούσε πληροφόρηση από… τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό δεν άλλαξε μέχρι την προπερασμένη εβδομάδα, οπότε και υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής, προκειμένου να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή του ΔΣ της οργάνωσης, αλλά και παραγωγών.

Το διαδικτυακό ραντεβού κλείστηκε για την περασμένη Πέμπτη, 10 Αυγούστου, ωστόσο το link για την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γινόταν η επικοινωνία στάλθηκε μόλις… ένα τέταρτο από την προγραμματισμένη ώρα, κι ενώ κάποιοι από τους προσκληθέντες βρίσκονταν πλέον στα χωράφια τους. Κατόπιν αυτού, προτάθηκε η τηλεδιάσκεψη να μεταφερθεί 24 ώρες αργότερα, την Παρασκευή 11 Αυγούστου, που όμως για κάποιους ήταν μέρα προγραμματισμένων αγροτικών εργασιών, ενώ για κάποιους άλλους συνέπεσε με την έναρξη θερινών διακοπών. Έτσι, αποφασίστηκε να οριστεί νέο ραντεβού εντός του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η… πρεμούρα να κλειστεί η διαδικτυακή συνάντηση ουσιαστικά παραμονές Δεκαπενταύγουστου, πόσω μάλλον όταν έχει προηγηθεί σιγή ασυρμάτου πολλών μηνών, έχει προκαλέσει ερωτηματικά, αλλά και προβληματισμό στους κόλπους των παραγωγών.