Ρύζι: Με µηδενικά αποθέµατα στις αποθήκες ξεκινά η σεζόν

Μηδενικά τα αποθέματα στις αποθήκες

Ικανοποιητική κρίνεται η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες του ρυζιού. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ειδικότερα ο καύσωνας επηρέασαν σε έναν βαθμό αρνητικά τις ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο του σχηματισμού του καρπού. Από το μέτωπο των τιμών και εκεί τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα, λόγω των μηδενικών σχεδόν αποθεμάτων στις αποθήκες.

Φυσικά, τα εμπορικά παιχνίδια δεν λείπουν και, όπως ακούγεται, κλείνονται συμβόλαια με τιμές καλύτερες από τις περσινές. Όπως μας εξηγεί ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Εταιρικής Αγροτικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ, η παραγωγή δείχνει να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι και η συλλογή θα ξεκινήσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου για την περιοχή της Χαλάστρας. «Στις αποθήκες δεν υπάρχουν αποθέματα και η φετινή αφετηρία δείχνει να είναι καλύτερη από την περσινή.

Παράλληλα, η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των σιτηρών γενικότερα, δείχνει ότι θα συμπαρασύρει και τις τιμές του ρυζιού προς τα πάνω. Η οργάνωσή μας είναι έτοιμη να υποδεχτεί τη συλλογή του ρυζιού για την τρέχουσα περίοδο, με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Ερωτήματα από τον καύσωνα στο Μεσολόγγι

Από τις 25 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, η συλλογή του ρυζιού στο Μεσολόγγι. Ο Σταύρος Παπαδημητρίου, ορυζοπαραγωγός από την περιοχή, προβληματίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα, καθώς δεν γνωρίζει αν τελικά επηρεάστηκε ή όχι το ειδικό βάρος. «Τα φυτά δείχνουν να είναι καλά και υγιή, αλλά αν το ρύζι δεν μπει στη ζυγαριά, δεν μπορούμε να έχουμε τελική εικόνα για το αποτέλεσμα της σεζόν».

Στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου καλλιεργούνται περίπου 6.000 στέμματα, τα οποία αντιμετώπισαν πέρυσι έντονα προβλήματα από τον «Ιανό», με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μειωμένες σε μεγάλο ποσοστό. «Πέσαμε στα 400 με 500 κιλά το στρέμμα, όταν η μέση απόδοση ξεπερνά τα 900», λέει ο κ. Παπαδημητρίου. «Ελπίζουμε η φετινή χρονιά να μας ανταμείψει, ώστε να καλύψουμε το κενό της περσινής περιόδου. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε αποθέματα στις αποθήκες και υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά των εμπόρων για την αγορά του ρυζιού».

Απαραίτητο νέο αρδευτικό για το ρύζι της Θεσσαλίας

Σε μία δύσκολη περίοδο, με σημαντικά προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών, αναφέρεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας, Θανάσης Παπαθανασόπουλος. «Υπήρξαν σημαντικά προβλήματα από τις μειωμένες ποσότητες νερού που διαχειριζόμαστε κάθε χρόνο. Το υπάρχον αρδευτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες μας, χρειάζεται καλύτερη διαχείριση του νερού. Νερό υπάρχει, αλλά το αρδευτικό σύστημα είναι κατεστραμμένο». Συνεχίζοντας, ο ίδιος μας είπε ότι οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, και αυτός τονίζει ότι δεν υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά και την τελική τιμή του προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της απόδοσης των καλλιεργειών, ο κ. Παπαθανασόπουλος υποστηρίζει ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο και θα είναι ικανοποιητικές. Αν και ο καύσωνας για την περιοχή ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, ο ίδιος επιμένει ότι στη φάση της καλλιέργειας που βρίσκονταν, τα φυτά δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. «Πιστεύω ότι ξεπεράσαμε αυτόν τον κίνδυνο, για αυτό εμμένω ότι θα έχουμε καλές αποδόσεις. Φυσικά το αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος», καταλήγει.

Αυξήθηκαν οι εκτάσεις στις Σέρρες

Αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή των Σερρών, όπως εκτιμά ο Χρήστος Φούρναρης, ορυζοπαραγωγός από τη Νέα Τυρολόη.

Προβληματίζεται, όμως, για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, από το ράλι ανόδου των τιμών στο σιτάρι και το καλαμπόκι. «Αν δεν έχουμε μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές του ρυζιού την επόμενη χρονιά, ο κάμπος των Σερρών θα γεμίσει με σιτάρι και καλαμπόκι», δηλώνει.

«Η τιμή της Καρολίνας, για την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε κυμαίνεται στα 35 λεπτά το κιλό χωρίς αποθέματα στις αποθήκες. Αν δεν αυξηθεί περαιτέρω η τιμή, θα επικρατήσει το σενάριο που προανέφερα», καταλήγει.