Ρύζι: Χωρίς υποχρέωση πιστοποιημένου σπόρου η Συνδεδεμένη και τη νέα καλλιεργητική σεζόν

Με το ισχύον καθεστώς που θέλει τη χορήγηση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης να μην περνά μέσα από τη χρήση μιας μίνιμουμ ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου θα «τρέξει», όπως όλα δείχνουν, και η επόμενη –τουλάχιστον– καλλιεργητική σεζόν στο ρύζι, ξεκαθαρίζοντας προσωρινά έστω το τοπίο μεταξύ των συντελεστών του κλάδου.

Το ζήτημα είχε ανακύψει κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, όπου και έγινε λόγος για σχεδιασμό που προέβλεπε βαθμηδόν μετάβαση στην πλήρη χρήση πιστοποιημένου σπόρου για λόγους τόσο διασφάλισης της ποιότητας του προϊόντος όσο και φυτοϋγείας (καταπολέμηση κόκκινου ρυζιού), ξεκινώντας από τα 8 κιλά/στρέμμα το 2024.

Η «πατρότητα» του σχεδίου αποδόθηκε σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από σχετική εισήγηση του ΣΕΠΥ, ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ορυζοπαραγωγών, οι οποίοι, πέραν του αυξημένου κόστους παραγωγής, κατήγγειλαν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν σχετικά.

Εισακούσθηκε η πρόταση των συνεταιριστών

Εντέλει, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε πρόταση στην Κομισιόν που έθετε τη χρήση 2 κιλών πιστοποιημένου σπόρου ανά στρέμμα ως όρο για τη χορήγηση της Συνδεδεμένης, εισακούοντας σχετική εισήγηση των συνεταιρισμών Χαλάστρας (Α’ και Β’) και της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση επιστράφηκε από τις Βρυξέλλες ως «μη επαρκώς τεκμηριωμένη», παράλληλα όμως επισημάνθηκε ότι, ούτως ή άλλως, από το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και τουλάχιστον για τα έτη 2024 και 2025 δεν προκύπτει υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου για τη Συνδεδεμένη. Στην πράξη, λοιπόν, και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επόμενη καλλιεργητική σεζόν, το ζήτημα φαίνεται να μπαίνει στον πάγο και η όποια αλλαγή θα αποφασιστεί μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους.

Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έγινε στη συνάντηση που είχε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεία της Διεπαγγελματικής Ρυζιού με τις διοικήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) και του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων, με τη συμμετοχή και της προέδρου του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), Γεωργίας Κωστηνάκη.

Αμοιβαίες εξηγήσεις

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», στη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια πρώτη κουβέντα για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε η ελληνική ορυζοκαλλιέργεια να οδηγηθεί σταδιακά προς τη χρήση του πιστοποιημένου σπόρου, ώστε να μη μείνει αποκομμένη από τις νέες εξελίξεις γύρω από το γενετικό υλικό, με τρόπο όμως που θα διασφαλίζει και την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.

Επιπλέον, δόθηκαν και κάποιες αναγκαίες, όπως φαίνεται, εξηγήσεις, με τον ΣΕΠΥ να διευκρινίζει ότι ουδέποτε μίλησε για συγκεκριμένα νούμερα ή ποσοστά και ότι τα 8 κιλά/στρέμμα αποτελούσαν πρόταση των υπηρεσιακών του υπουργείου, η οποία κρίθηκε ότι συνιστούν «μια καλή αρχή».

Από την πλευρά τους, οι συνεταιριστές διεμήνυσαν στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ότι αν η συνάντηση αυτή είχε πραγματοποιηθεί αρκετούς μήνες πριν, «τα δεδομένα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά» και οι συνθήκες θα ήταν πολύ πιο ώριμες. Παράλληλα, έθεσαν και μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την επάρκεια, αλλά και τις τιμές του πιστοποιημένου σπόρου.