Σαφή ρύθμιση και για τις σταβλικές εγκαταστάσεις ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αδειοδότηση των στάβλων προβλέπει το ν/σ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που τέθηκε σε διαβούλευση έως 17/9

Αναστέλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων  για το 2017 και το 2018. Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στον πρόσθετο φόρο δεν θα υπολογίζεται η αξία των χωραφιών εκτός σχεδίου. Όμως, οι κτηνοτρόφοι, δια του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκη Πεβερέτου,  έχουν ζητήσει να συμβεί το ίδιο και για τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Με το ίδιο νομοσχέδιο  καταργούνται  τα περιοριστικά μέτρα για συλλειτουργία των ζυθοποιείων με εργοστάσια παραγωγής ποτών από ζύμωση με το άρθρο 18 και μπορούν ανά πάσα στιγμή να συστεγαστούν. Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου «για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας της ΕΕ 2015/2376 κι άλλες διατάξεις» κι άφησε να εννοηθεί πως έρχεται τροπολογία για την παράταση της δήλωσης κρυμμένων εισοδημάτων. 

Σε ό, τι αφορά στο άρθρο 16, για το οποίο εκφράστηκαν διαμαρτυρίες από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης για  φωτογραφική διάταξη η  κ.Παπανάτσιου διευκρίνισε ακόμη ότι δεν θα φορολογείται η υπεραξία σε ό, τι αφορά στη μεταβίβαση των επιχειρήσεων (δεν ξεκαθάρισε, αν μιλά για τον αέρα,  το πελατολόγιο κ.ά.) αλλά η μεταβίβαση ιδιοκτησίας, χωρίς ωστόσο να γίνει κατανοητό, πως ακριβώς προσδιορίζει νομικά τον όρο υπεραξία.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι μιλάμε για μεταβίβαση της επιχείρησης με τον υφιστάμενο εξοπλισμό μόνο. Δεν μεταβιβάζονται ούτε τίτλοι ιδιοκτησίας, ούτε η φήμη και πελατεία», είπε η υφυπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενη, δε,  στην αναδρομικότητα της διάταξης σημείωσε πως «υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και πως στόχος είναι να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στις Δ.Ο.Υ. που κάνουν διαφορετικές ερμηνείες».  

Κυβερνητική πηγή επέμεινε,  για το άρθρο 13 ότι  «ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ δεν θα εφαρμοστεί ούτε το 2017 ούτε το 2018 και αφορά όχι μόνο σε χωράφια αλλά και σ΄ εγκαταστάσεις αλλά και σπίτια αγροτών, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, που αφορά στους δασικούς χάρτες».

Ωστόσο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια των βουλευτών της τομεάρχη Οικονομικών, Γιάννη Κουτσούκου και του εισηγητή του νομοσχεδίου, Γιώργου Αρβανιτίδη μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ζήτησε να καταργηθεί εντελώς κι όχι απλά ν΄ ανασταλεί. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική υπάρχουν προβλέψεις για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών ενώ προβλέπονται και τσουχτερά πρόστιμα, για επιχειρήσεις, που φοροδιαφεύγουν.

Σε ό, τι αφορά στο ζύθο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Παυλίδης μας εξήγησε πως υπάρχουν πλέον  περαιτέρω δυνατότητες π.χ. για την παραγωγή ζύθου, παράλληλα με εμφιάλωση νερού, διότι αυτό δεν προβλεπόταν με την προηγούμενη διάταξη και χρειάζονταν χωριστές εγκαταστάσεις ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η διάταξη αυτή θεωρείται ευνοϊκή για την παραγωγή μηλίτη.  

Επιπλέον, για το άρθρο 7 η δωρεά τροφίμων για την κάλυψη αναγκών στα σχολεία οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το ΦΠΑ. Στο ίδιο άρθρο σε ό, τι αφορά στους αγρότες που πωλούν προϊόντα μέσω τρίτων (π.χ. συνεταιρισμών)  απαλλάσσονται από την απόδοση ΦΠΑ που αναλογεί στο ποσό της παραγγελίας, καθώς ο ΦΠΑ αποδίδεται από τους παραγγελιοδόχους.  Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η διάταξη αφορά όσους αγρότες έχουν εκκαθάριση, που δε είναι  μηνιαία. Μόνο αν ο έμπορος έχει εκκαθάριση μηνιαία δεν ισχύει αυτή η διάταξη.