Το σκάνδαλο με τα γάλατα της Lactalis και η κατάσταση στην Ελλάδα

lactalis-gala-salmonela-ellada

Διατροφικό σκάνδαλο με βρεφικό γάλα της γαλλικής εταιρείας Lactalis έχει λάβει, πλέον, διεθνείς διαστάσεις, καθώς 39 βρέφη προσβλήθηκαν συνολικά από σαλμονέλα agona, με τα 37 να βρίσκονται στη Γαλλία, και από ένα να παρουσιάζεται στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Το χρονικό του σκανδάλου

Στις 2 Δεκεμβρίου η εταιρεία Lactalis ανακάλεσε 12 παρτίδες βρεφικού γάλακτος που είχε παραχθεί στο εργοστάσιο της Κραόν, αφότου μολύνθηκαν 20 βρέφη κάτω των έξι μηνών, που είχαν καταναλώσει το γάλα. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά, αναφέρθηκαν πέντε νέα κρούσματα σε βρέφη. Στο ένα από τα μωρά είχε δοθεί γάλα ρυζιού, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στα προϊόντα που ανακλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου, οπότε η εταιρεία οδηγήθηκε σε νέα ανάκληση 7.000 τόνων.

Γαλλία: 25 κρούσματα σαλμονέλωσης σε βρέφη από το Lactalis

Ο όμιλος Lactalis, έπειτα από συνάντηση την Παρασκευή 12/1 με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ανακοίνωσε την ανάκληση όλων των παρτίδων βρεφικού γάλακτος που παρήχθησαν στο εργοστάσιο της Κραόν ανεξαρτήτως ημερομηνίας παραγωγής, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις διαδοχικές ανακλήσεις που είχαν αρχίσει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η επιχείρηση ανάκλησης των κουτιών με βρεφικό γάλα της εταιρείας Lactalis αφορά 83 χώρες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Εμανουέλ Μπενιέ, υποσχόμενος να αποζημιώσει όλες τις οικογένειες που είχαν κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ανάμεσα στις 83 χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η μαζική ανάκληση των προϊόντων ανήκει και η Ελλάδα, στην όποια, όπως μας ενημερώνουν κύκλοι του ΕΟΦ, «η διακίνηση των προϊόντων γινόταν μόνο μέσω φαρμακείων και πλέον οποιαδήποτε διαδικασία αφορούσε την ελληνική αγορά έχει ολοκληρωθεί». Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Έχουν ανακληθεί τα προϊόντα που είχαν εισαχθεί στην αγορά της Ελλάδας. Κάποιες παρτίδες είχαν έρθει στα φαρμακεία, αλλά αποσύρθηκαν αμέσως».

H παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποτελεί την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρει στην «ΥΧ» πως «έχουν ανακληθεί οι παρτίδες, από εκεί και πέρα εμείς παρακολουθούμε το φαινόμενο και επιτηρούμε τη σαλμονέλα, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για νέα κρούσματα στην Ελλάδα».

Όσον αφορά το κρούσμα που καταγράφηκε στη χώρα μας, η Θ. Γεωργακοπούλου αναφέρει πως «το συγκεκριμένο κρούσμα καταγράφηκε και δηλώθηκε στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης τον Οκτώβριο. Έχει απομονωθεί η σαλμονέλα agona και έχει σταλεί συγκεκριμένο δείγμα σε εργαστήριο του εξωτερικού».