Σε στενωπό οι εξαγωγές για το φρέσκο σπανάκι

Εν αφθονία είναι το σπανάκι αυτή την περίοδο στη χώρα μας, με την πρώτη σπορά του Γενάρη - Φλεβάρη να έχει αποδώσει καρπούς.

Σε στενωπό οι εξαγωγές για το φρέσκο σπανάκι

Οι μεγάλες και ικανοποιητικές ποσότητες κάθε σποράς, είτε αυτό κατευθύνεται προς κατανάλωση φρέσκο, είτε προς πώληση σε εταιρείες κατεψυγμένων λαχανικών, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, δεν δίνουν περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης της καλλιέργειας, αφού οι ήδη καλλιεργούμενες εκτάσεις επαρκούν και με το παραπάνω.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, αυτήν τη στιγμή, στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 40.000 με 45.000 στρέμματα με παραγωγή 55.000 – 58.000 τόνους.

Οι μεγάλες ποσότητες που παρήχθησαν αυτήν τη στιγμή, σε μια μεγάλη παραγωγική περιοχή, τα Μέγαρα, έδωσαν χαμηλές τιμές στους παραγωγούς, φτάνοντας τα 0,40 ευρώ το κιλό. «Η τιμή για τον παραγωγό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 0,50 ευρώ/κιλό, προκειμένου να μπορέσουμε να βγάζουμε τα έξοδά μας», μας λέει ο Γιώργος Παπαβασίλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Μεγάρων.

Η μικρή διάρκεια ζωής του νωπού καθιστά δύσκολες τις εξαγωγές. Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης, το σπανάκι «δεν εξάγεται, γιατί είναι μικρής διάρκειας και, ταυτόχρονα, δεν λείπει και στις ξένες αγορές. Είναι ένα προϊόν που δεν μπορείς να το… στοκάρεις στα ψυγεία, γι’ αυτό μέσα σε τέσσερις με πέντε ημέρες πρέπει να πουληθεί. Από τη στιγμή που χρειάζεται μία ημέρα για τη συγκομιδή, άλλη μία μέρα για τη διαδρομή και μία μέρα για να κάνεις τη διανομή, τότε το προϊόν θα έχει αρχίσει ήδη να μαραίνεται», σημειώνει.

Ο ΑΣ Κηπευτικών Μεγάρων λειτουργεί συσκευαστήριο – τυποποιητήριο. Όπως μας λέει ο πρόεδρος, η τυποποίηση του προϊόντος δημιουργεί υπεραξία, αλλά συγχρόνως απαιτεί και περισσότερη δουλειά: «Για να συσκευαστεί το σπανάκι, χρειάζεται πλύσιμο, κόψιμο κ.λπ. Δεν είναι όπως όταν το βάζουμε στις κλούβες με κατεύθυνση τη λαχαναγορά».

Βιομηχανικό σπανάκι

Το βιομηχανικό σπανάκι, που παράγεται με σκοπό την πώλησή του ως κατεψυγμένο, είναι μια καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια κέρδισε έδαφος λόγω της ζήτησης για κατεψυγμένα λαχανικά.

Με αποδόσεις περίπου 1.800 κιλά με 2 τόνους ανά στρέμμα, οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη συνεχίζουν με επιτυχία και φέτος τη συμβολαιακή γεωργία με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, καταφέρνοντας να αυξήσουν τα καλλιεργήσιμα στρέμματα από 500 σε 1.000. «Αυτήν τη στιγμή, πάμε πολύ καλά και προσπαθούμε να κάνουμε την καλλιέργεια διπλή, να καλλιεργούμε πρώιμα για να βγάλουμε την ανοιξιάτικη παραγωγή και δεύτερη μετά τη συγκομιδή του σιταριού», μας λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Καρούντζος.

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια ανάπτυξης της καλλιέργειας στον θεσσαλικό κάμπο, όπως εκτιμά ο Παναγιώτης Καρούντζος, «αυτήν τη στιγμή, η αγορά καλύπτεται από τις παραγόμενες ποσότητες. Για να υπάρξει ανάπτυξη, χρειάζεται να εξευρεθούν νέες αγορές. Προσπάθειες γίνονται, αλλά γενικότερα τα πράγματα είναι δύσκολα».