Στη σέντρα η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου για την επένδυση της ΦΑΓΕ που έμεινε… στα χαρτιά

Μπορεί η ΦΑΓΕ να εγκατέλειψε τα σχέδιά της για δημιουργία εργοστασίου στο Λουξεμβούργο, ωστόσο τα απόνερα της επένδυσης που τελικά έμεινε… στα χαρτιά εξακολουθούν να ταλανίζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Μεγάλου Δουκάτου, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες παραχωρήθηκε στη γαλακτοβιομηχανία η έκταση στην οποία επρόκειτο να ανεγερθεί η μονάδα.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση και δη ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Etienne Schneider (ο οποίος εγκατέλειψε την πολιτική το 2020), ελέγχονται για την απόφασή τους να προχωρήσουν στην πώληση της έκτασης αντί για τη μίσθωσή της, όπως είναι η συνήθης πρακτική για τη χώρα. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρεται ότι στα έγγραφα που προσκομίστηκαν δεν περιέχεται κάποια λεπτομερής ανάλυση της «προστιθέμενης αξίας που θα είχε για την οικονομία της χώρας» το εν λόγω πρότζεκτ, ούτε μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσο το τίμημα της πώλησης (20.000 ευρώ το τ.μ.) είναι εύλογο με βάση την πραγματικότητα της αγοράς.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομίας, του οποίου προΐστατο ο Schneider, ήταν αυτό το οποίο πραγματοποίησε όλες τις επαφές και διαπραγματεύσεις με τη ΦΑΓΕ, ενώ, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, το υπουργείο Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει μόνο στο τέλος της διαδικασίας, προκειμένου να επικυρώσει απλά τη συναλλαγή.