Προσφυγή για το ανταποδοτικό τέλος στους σπόρους ετοιμάζει ο ΣΕΠΥ

Αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα μέσα προκειμένου να ικανοποιηθεί το- διαχρονικό και δίκαιο, όπως το χαρακτηρίζει- αίτημά του για μείωση του ανταποδοτικού τέλους στους σπόρους εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για δικαστική προσφυγή.

«Πρόκειται για κάτι που δεν θα το κάνουμε με ευχαρίστηση, όμως τα περιθώρια και η υπομονή μας πλέον εξαντλούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος (σ.σ. εκκρεμμεί η εκλογή νέου Δ.Σ.) του ΣΕΠΥ, Θύμης Ευθυμιάδης στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο ίδιος «θύμισε» μάλιστα ότι στην περυσινή γενική συνέλευση του ΣΕΠΥ είχαν δοθεί από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαιώσεις ότι η υπουργική απόφαση για τη μείωση του τέλους ήταν σχεδόν έτοιμη, έκτοτε όμως το ζήτημα παραμένει ανοικτό.

Στην τελική ευθεία η μελέτη του ΙΟΒΕ

Περιγράφοντας, τους στόχους για το 2019, ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε επίσης ότι η μελέτη που -από κοινού με το ΣΠΕΛ και τον ΕΣΥΦ- έχει ανατεθεί στο ΙΟΒΕ για τη συμμετοχή των εισροών στο κόστος παραγωγής- βρίσκεται στην τελική ευθεία, προσθέτοντας ότι ένα πρώτο draft θα βρίσκεται στα χέρια των Συνδέσμων μέχρι το τέλος Μαϊου. «Πιστεύουμε ότι θα αποτυπώσει με αριθμούς αυτό που γνωρίζουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ: Ότι δηλαδή ο σπόρος δεν είναι το βασικότερο κόστος που προβληματίζει τους αγρότες σε σχέση, για παράδειγμα, με τα ενοίκια και την ενέργεια», σημείωσε. Τόνισε ακόμα ότι μέσα στο 2019 θα συνεχισθούν οι κοινές δράσεις με τους άλλους δύο μεγάλους συνδέσμους των εισροών ενώ θα ενταθεί και η προσέγγιση με το ΣΕΑΜ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων) και το ΣΕΣΣΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων- δύο σύνδεσμοι για τους οποίους, όπως υπογράμμισε, «τα στοιχεία που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του απερχόμενου Γενικού Διευθυντή του ΣΕΠΥ, Βαγγέλη Ζαγγίλη ο οποίος στο τέλος αυτού του μήνα συνταξιοδοτείται, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Αλέξανδρο Διαμαντίδη. Ο κ. Ζαγγίλης ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για την πενταετή συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι «ανά πάσα στιγμή θα βρίσκεται στη διάθεσή του» ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις- μέλη να συμμετέχουν πιο ενεργά στα κοινά και στις δράσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος, προκειμένου ο τελευταίος να είναι σε θέση να προωθήσει τις θέσεις και τα συμφέροντα του κλάδου.