ΣΕΒ: Επιχειρήσεις και μεγάλοι ιδιοκτήτες τα θύματα του ΕΝΦΙΑ

ΣΕΒ: Επιχειρήσεις και μεγάλοι ιδιοκτήτες τα θύματα του ΕΝΦΙΑ

Βαρύτερος θα είναι ο «λογαριασμός» του νέου ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον 45.000 επιχειρήσεις και τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων, ύστερα από τις τελευταίες αλλαγές στο φόρο.

Αυτό επισημαίνει στο οικονομικό του δελτίο ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, ο  αυξημένος συμπληρωματικός φόρος του 2016 θα ανέλθει σε €22.432, κατά μέσο όρο, για 26.013 συμπολίτες μας ενώ ακόμα υψηλότερο συμπληρωματικό φόρο θα καταβάλλουν 806(!) άτομα με συνολικό όφελος για τον προϋπολογισμό €66 εκατ. 4 φυσικά πρόσωπα μάλιστα θα καταβάλλουν συμπληρωματικό φόρο €599.935 και θα συνεισφέρουν μέσω του συμπληρωματικού φόρου στα κρατικά έσοδα €2,4 εκατ. (μόνο!).

Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα, από 45.000 εταιρείες που θα επιβαρυνθούν συνολικά με €240 εκατ. συμπληρωματικού φόρου, 33 εταιρείες θα καταβάλλουν €40 εκατ. και 2.300 εταιρείες, πολλές εκ των οποίων λόγω της δραστηριότητας τους έχουν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα, €140 εκατ.

Η οικονομική τους εξόντωση, καθώς τα ακίνητα τους είναι σχεδόν αδύνατον να πωληθούν αξιοπρεπώς στην τρέχουσα συγκυρία, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό που είναι αμελητέο σε σύγκριση με τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ – που θυμίζουμε ισοδυναμεί με την επιδότηση του κράτους προς του ΟΤΑ.