Ο σφυγμός της παγκόσμιας αγοράς μήλου, αχλαδιού και σταφυλιού από το USDA

Σε χαμηλά οκταετίας η παραγωγή μήλου

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας τοποθετούν την παγκόσμια παραγωγή μήλων τη σεζόν 2018/19 οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA, λόγω κυρίως των εκτεταμένων ζημιών στην Κίνα που είχαν ως αποτέλεσμα η εκεί σοδειά να είναι η μικρότερη των τελευταίων εννέα ετών.

Απώλειες καταγράφουν και οι ΗΠΑ, η παραγωγή των οποίων υπολογίζεται στους 5 εκατ. τόνους, ενώ, στον αντίποδα, η ΕΕ ανακάμπτει από τους παγετούς της περασμένης χρονιάς, αγγίζοντας τους 14 εκατ. τόνους. Συνολικά, η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 5,7 εκατ. τόνους και να ανέλθει στους 68,7 εκατ. τόνους.

Σε ποιοτικό επίπεδο εκτιμάται ότι οι ποσότητες που θα οδηγηθούν στην επιτραπέζια κατανάλωση θα είναι μειωμένες – σε σχέση με αυτές που κατευθύνονται προς επεξεργασία και χυμοποίηση. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, σύμφωνα πάντα με το USDA, αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 500.000 τόνους στους 1,2 εκατ. τόνους (εξαιτίας κυρίως των μεγαλύτερων φορτίων με προορισμό την Αίγυπτο και την Ινδία), ενώ οι εισαγωγές μειωμένες στους 470.000 τόνους.

Μειωμένες οι εξαγωγές αχλαδιού της ΕΕ

Απώλειες καταγράφονται και στην παγκόσμια παραγωγή αχλαδιών, η οποία εκτιμάται στους 19,4 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 3,1 εκατ. τόνους. Οι βασικότερες αιτίες είναι η πτώση της κινεζικής παραγωγής κατά 20% και η ελαφρά μείωση στην παραγωγή της Χιλής, σε αντίθεση με ΗΠΑ, Ν. Αφρική και Ρωσία που παρέμειναν σταθερές. Η ευρωπαϊκή παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη στους 2,5 εκατ. τόνους, αφού η Ολλανδία αντισταθμίζει τις απώλειες –λόγω καιρού– της Πορτογαλίας, χωρίς ωστόσο αυτό να συνοδεύεται από αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες περιορίζονται στους 320.000 τόνους, καθώς οι ροές προς Λευκορωσία εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά, ενώ η μείωση της πορτογαλικής παραγωγής επιφέρει και μείωση των φορτίων που κατευθύνονται προς Βραζιλία.

 

Τουρκία και Χιλή μετρούν απώλειες στο σταφύλι

Μειωμένη κατά 1,3 εκατ. τόνους αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού, με την Κίνα, παρά την απώλεια 1 εκατ. τόνων, να παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγικός παίκτης, καλύπτοντας τη ζήτηση χωρών όπως η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Η Τουρκία αναμένεται να «γράψει» μείωση της τάξης των 220.000 τόνων λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων του Αυγούστου, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στις εξαγωγές της (σε «τοπ» προορισμούς, όπως η ΕΕ και η Ρωσία), οι οποίες αναμένονται μειωμένες κατά 36% στους 180.000 τόνους.

Η παραγωγή της ΕΕ υπολογίζεται στους 1,6 εκατ. τόνους λόγω της ανάκαμψης του ιταλικού αμπελώνα, ενώ εκείνη της Χιλής αναμένεται ελαφρώς μειωμένη στους 875.000 τόνους, με τις εξαγωγές της να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001/2002, εξαιτίας των σημαντικά λιγότερων φορτίων προς τις ΗΠΑ. Το Περού φαίνεται να ανακάμπτει με την παραγωγή του να ανεβαίνει στους 658.000 τόνους με αύξηση 37% στις εξαγωγές.