Σηκώνει αυξήσεις τιμολογίων φέτος το κλίμα στη βιομηχανική ντομάτα

Περισσότερη πρώτη ύλη σκοπεύουν να απορροφήσουν οι μεταποιητές

Αυξημένα τιμολόγια ετοιμάζονται να ρίξουν στη μάχη του ανταγωνισμού οι μεταποιητές βιομηχανικής ντομάτας, επιδιώκοντας να απορροφήσουν περισσότερη πρώτη ύλη, με φόντο την ώθηση που έδωσε η πανδημία στην κατανάλωση τοματικών προϊόντων.

Από την πλευρά των παραγωγών, τα πρώτα στοιχεία για τις προθέσεις καλλιέργειας δείχνουν ότι τα στρέμματα θα κινηθούν φέτος ανοδικά κατά 10% σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι περισσότεροι μεγάλοι παίκτες του κλάδου αναμένεται να δώσουν τα ακριβή τιμολόγια από μέρα σε μέρα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, ενόψει και της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου, που για την Ηλεία αρχίζει στα μέσα Μαρτίου και για τη Θεσσαλία μερικές μέρες αργότερα.

Ψηλότερα από πέρυσι η Ηλεία

Ήδη, η Κύκνος ανακοίνωσε αύξηση της τιμής την βιομηχανικής ντομάτας κατά 5% με βάση τη μπριξομονάδα, ενώ ενισχυμένο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και το τιμολόγιο του εργοστασίου της Pummaro στη Γαστούνη, οι άνθρωποι του οποίου κρατούν μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά τους, καθώς ακόμη δεν έχουν μπει οι υπογραφές με τις ομάδες παραγωγών.

Ειδικότερα, όπως είχε γράψει η «ΥΧ» από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κύκνος έχει καταρτίσει ένα πενταετές πλάνο αύξησης της πρώτης ύλης που απορροφά, ξεκινώντας από φέτος με ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει πιο δελεαστική την τιμή για τους παραγωγούς, δίνοντας παράλληλα έμφαση στα ποιοτικά κριτήρια.  Ο πρόεδρός της, Χρήστος Βαλλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, η οποία πέρσι παρέδωσε 39.000 τόνους στην Κύκνος και φέτος θα φτάσει και τους 60.000 τόνους, κάνει λόγο στην «ΥΧ» για μια «καλή πρόταση, η οποία μπορεί να συμβάλει στο να επανέλθει η βιομηχανική ντομάτα ως δυναμική καλλιέργεια στον Νομό Ηλείας».

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, διευθυντής προμήθειας ντομάτας και αειφόρου γεωργίας του εργοστασίου Pummaro, δηλώνει την «ΥΧ» ότι «θα είμαστε καλύτερα από πέρσι τιμολογιακά σε όλες τις κατηγορίες brix». Τα συμβόλαια με τους παραγωγούς και τις ομάδες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουν υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα και η ποσότητα που προγραμματίζει να παραλάβει το εργοστάσιο κινείται στα περσινά επίπεδα των 40.000 τόνων. «Αρχικά, το πλάνο ήταν κάπως πιο περιορισμένο, ωστόσο αποφασίστηκε ότι θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα, δεδομένου και του ενισχυμένου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η διεθνής αγορά του κλάδου», αναφέρει.

Να σημειωθεί ότι στελέχη της Unilever δεν επιβεβαιώνουν επισήμως τις πληροφορίες που θέλουν να έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά το πρότζεκτ της πώλησης του εργοστασίου της Γαστούνης στη Μινέρβα. Η τελευταία έχει ως μεγαλύτερο μέτοχο το fund Diorama, στον έλεγχο του οποίου, ως γνωστόν, εδώ και τρία χρόνια έχει περάσει η Damavand. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι «για την ώρα οι παραγωγοί μιλούν με τη Unilever και ο προγραμματισμός γίνεται στη λογική του “business as usual”, δηλαδή, με την υφιστάμενη ιδιοκτησιακή κατάσταση».

Ανοίγουν τα χαρτιά τους Νομικός και Damavand

Στη Θεσσαλία, με ενδιαφέρον, αλλά και σκεπτικισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις οι παραγωγοί, όσον αφορά την ενίσχυση του ανταγωνισμού τόσο ανάμεσα στη Νομικός και στην Damavand, όσο και ευρύτερα στον κλάδο, ευελπιστώντας ότι θα επιδράσει θετικά στις τιμές παραγωγού. Σε αυτές τις εξελίξεις αποδίδουν οι ομάδες παραγωγών και την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τιμολογίων από τους δύο μεγαλύτερους παίκτες της Θεσσαλίας που, πάντως, από μέρα σε μέρα αναμένεται να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Νομικός όσο και η Damavand προσανατολίζονται να αυξήσουν τις τιμές, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι των πρώιμων και των όψιμων φυτεύσεων. Όπως έχει δηλώσει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Νομικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης βιομηχανίας, επιδίωξη της εταιρείας είναι να αυξήσει κατά 10% περίπου τα συμβεβλημένα στρέμματα, ενώ η Damavand, από την πλευρά της, στοχεύει σε αύξηση κατά 40%, στα 14.000 στρέμματα.

Ανεβασμένες 5% οι τιμές της Κύκνος

Τα βασικά σημεία της εμπορικής πολιτικής της Κύκνος για τη σεζόν 2021 έχουν ως εξής:

✱ Για πρώιμη και μεσοπρώιμη (μέχρι 31/8/2021) τιμή στα 5 brix: 84,75 ευρώ για παραδόσεις μέχρι 20 χλμ. από το εργοστάσιο και 86,75 ευρώ για παραδόσεις σε απόσταση μεγαλύτερη από 20 χλμ. από το εργοστάσιο.

✱ Για όψιμη (1/9/2021-24/9/2021) τιμή για 5 brix: 86,75 ευρώ για παραδόσεις μέχρι 20 χλμ. από εργοστάσιο και 87,75 ευρώ για απόσταση μεγαλύτερη από 20 χλμ.

✱ Τιμή με αναλογικότητα βάσει μπριξομονάδας ανά χιλιάδα:

α) για πρώιμη και μεσοπρώιμη 16,95 ευρώ για απόσταση μέχρι 20 χλμ. από το εργοστάσιο και 17,15 ευρώ για απόσταση μεγαλύτερη από 20 χλμ. από το εργοστάσιο,

β) για όψιμη 17,35 ευρώ για απόσταση έως 20 χλμ. και 17,55 ευρώ για απόσταση πλέον των 20 χλμ.

✱ Φορτία με ξένες ύλες άνω του 20% δεν θα παραλαμβάνονται.

✱ Bonus 2% αύξηση για φορτία με ποσοστό μικρότερο του 2% σε πράσινη ντομάτα.

✱ Bonus με 1,3 ευρώ/τόνο σε όλη την παραληφθείσα ποσότητα μετά την απομείωση βάρους της κάθε εκμετάλλευσης εφόσον τηρηθούν τα εξής κριτήρια:

α) παράδοση συνολικής συμφωνηθείσας ποσότητας,

β) μέσος όρος βαθμού brix μεγαλύτερος ή ίσος των 5,

γ) μέσος όρος ποσοστού ξένων υλών μικρότερος ή ίσος του 4,5%.

✱ Μέσος όρος ποσοστού ελαττωματικών καρπών μικρότερος ή ίσος του 7%.