«Σήμα κινδύνου» για τη στήριξη της αγροκτηνοτροφίας

Η ανάγκη λήψης άμεσων συντονισμένων μέτρων για τη στήριξη των αγροκτηνοτρόφων, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Κοινωνικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος των Απανταχού της Γης των Πανοπουλαίων της Ηλείας και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων.

Βασικό μέλημα και μοναδικός στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων των κτηνοτρόφων, ως μοχλός πίεσης προς την κεντρική εξουσία να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να μπορέσουν απρόσκοπτα να συνεχίσουν τη δουλειά τους και οι νέοι να παραμείνουν στα χωριά τους. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της δημιουργίας ενός ορεινού δήμου με τη συνένωση κοινοτήτων με κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και ένα ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πρόταση που, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, έχει βρει υποστηρικτές και θετικό κλίμα στα συναρμόδια υπουργεία.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα ζήτησαν από την πολιτεία την επιδότηση με 30% του συνόλου των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών, την προστασία των κοπαδιών των αγροκτηνοτρόφων από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό του πληθυσμού των τσακαλιών και τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης των ζωοτροφών για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Παράλληλα, ζήτησαν επιδότηση για κάθε ζώο με 30-50 ευρώ, μείωση των πολλαπλών εισφορών των αγροκτηνοτρόφων, αλλά και να τους δοθεί ένα μέρος του ΦΠΑ των 400 εκατ. ευρώ περίπου, που εισπράττει το κράτος από τις πωλήσεις γάλακτος και κρέατος. Σημαντική παρέμβαση αποτελεί επίσης η ενίσχυση της αγροκτηνοτροφίας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2022-2027, η αντιμετώπιση του προβλήματος ελληνοποιήσεων αρνιών, κατσικιών και άλλων ζώων.

Επιπλέον, ζητούν να δοθεί οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ για κάθε τόνο λιπάσματος που αγοράζει ο κάθε ένας αγροκτηνοτρόφος και να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής κατανάλωσης ρεύματος τόσο για τους στάβλους, όσο και για τις οικίες των αγροκτηνοτρόφων.

Σε απόγνωση

«Πρέπει να στηρίξουμε τους νέους για να μείνουν στα χωριά μας. Ερημώνουν ολοένα και περισσότερο. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, γιατί δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να παράγουμε ούτε ένα κιλό ζωοτροφή, τα αγοράζουμε όλα. Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση πανηγύρισε για το 6% στις ζωοτροφές. Αυτό το πληρώνουμε σε ΦΠΑ. Εγώ χθες πλήρωσα 2.000 ευρώ σε ΦΠΑ, ποσό που δεν πλήρωνα ποτέ. Για να έχει αυτό το μέτρο ουσία για τους αγρότες, θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδοτήσει τον ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ζώα μας έξω, τα έφαγαν τα τσακάλια. Και μας λέει ο ΕΛΓΑ δεν το επιδοτεί, γιατί πρέπει να το βρούμε ολόκληρο το ζώο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαμπείας, Παναγιώτης Αβράμης.

«Μέσα σε ένα πολιτισμένο κλίμα αγάπης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού όλοι μαζί ενωμένοι να αποστείλουμε ένα μήνυμα –ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το οποίο να περιγράφουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αγροκτηνοτρόφων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Κοινωνικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου των Απανταχού της Γης Πανοπουλαίων Ηλείας «Η Ανάληψη του Σωτήρος», Λούις Μπαντούνας.