Σημαντικές οι επιδόσεις των βιολογικών και το 2021 για τις ΗΠΑ

Άνοδο των λιανικών πωλήσεων βιολογικών και το 2021, παρά την αντίθετη πορεία που εντοπίζουν στις συνολικές πωλήσεις προϊόντων την ίδια χρονιά, ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν το Δίκτυο Βιολογικής Παραγωγής (OPN) και οι Καλλιεργητές της Δύσης (Western Growers) σε συνεδρία κατά την πρόσφατη Σύνοδο Βιοκαλλιεργητών, στις αρχές Δεκέμβρη, στις ΗΠΑ.

Από τη σύγκριση στοιχείων στις πωλήσεις βιολογικών των τελευταίων πέντε ετών, που χωρίστηκαν σε περιόδους 52 εβδομάδων, οι οποίες έληγαν στις 13 Νοεμβρίου 2021, ο Tom Barnes, διευθύνων σύμβουλος της Category Partners, ανέδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών όλης της χώρας έφτασαν τα 9,1 δισ. δολάρια για το 2021, γεγονός που αντιπροσωπεύει το 13% του συνόλου των πωλήσεων και μάλιστα αυξημένες κατά 7% από τις επιδόσεις του περασμένου έτους, αναφέρει το theproducenews.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με εκείνα του 2019, επιδίωξε να δώσει καλύτερη ερμηνεία των τάσεων, καθώς οι αγοραστικές συνήθειες μεταβλήθηκαν κατά την πανδημία.

Όπως υποστηρίζει, η ανάλυση αυτή δείχνει «εκπληκτική ανάπτυξη», πάνω από 21% για τα δολάρια των πωλήσεων βιολογικών κατά τη διετή αυτή περίοδο, ενώ ανάλογα εντυπωσιακή εικόνα δείχνουν και οι όγκοι, που αντιπροσωπεύουν αύξηση μεγαλύτερη από 20% το ίδιο διάστημα.

Προσοχή στη μείωση του χάσματος τιμών και τον πληθωρισμό

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, υπήρξε ένας περιορισμός του χάσματος τιμής μεταξύ συμβατικών και βιολογικών προϊόντων στη λιανική, αφού μια τυπική απόσταση σε συγκρίσιμα προϊόντα το 2017 ήταν στα 1,56 δολάρια, ενώ το 2021 στα 1,39.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, αφού είναι ακριβότερο το να καλλιεργείς βιολογικά και άρα το προϊόν θα έπρεπε να διατηρεί μία σημαντική διαφορά τιμής, σημειώνει. Μάλιστα, βάσει ερευνών που επικαλείται, το 85% των καταναλωτών αναμένει ότι τα βιολογικά είναι πιο ακριβά κι ένα 40% ότι πρέπει να υπάρχει μία σημαντική διαφορά τιμής.

Τα ποσοστά επιδεικνύουν και την προθυμία οι καταναλωτές να πληρώσουν τη διαφορά, που σημαίνει ότι οι λιανοπωλητές θα πρέπει να πληρώνουν τους παραγωγούς γι’ αυτήν τη βιολογική τους προσπάθεια, τονίζει.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα κόστη παραγωγής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αφού οι αυξήσεις που παρατηρούνται μπορεί να στρέψουν αγοραστές στα συμβατικά για να περιορίσουν το κόστος των τροφίμων.