Σημαντική η πρωίμιση της παραγωγής ρίγανης και σιδερίτη σε Κ. Μακεδονία και Μαγνησία

Για μια καλή σχετικά χρονιά στη ρίγανη, αλλά από τις χειρότερες για το τσάι του βουνού, ανάλογα και με την περιοχή, κάνουν λόγο οι παραγωγοί από την Κεντρική Μακεδονία και τη Μαγνησία αναφορικά με τη φετινή καλλιέργεια των δύο αυτών εμβληματικών αρωματικών φυτών.
Με τη συγκομιδή να πλησιάζει σε λίγες ημέρες, ακόμη ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι η πρωιμότητα της παραγωγής που, ανάλογα με την περιοχή, κυμαίνεται από 15 ημέρες έως και τον έναν μήνα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Μαυρούδα του Δήμου Βόλβης, περιοχή όπου γίνεται εκτεταμένη καλλιέργεια ρίγανης, η Αρετή του γειτονικού Δήμου Λαγκαδά, αλλά και η Μακρινίτσα στο Πήλιο.
Σύμφωνα με τον παραγωγό Ευστάθιο Καρατζά, η ρίγανη στη Μαυρούδα βρίσκεται σχεδόν 15 ημέρες μπροστά από την εποχή, καθώς ο ήπιος χειμώνας, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου πρωίμισαν κατά 15-20 ημέρες την παραγωγή. «Είναι πρώιμη η χρονιά παντού και αυτό οφείλεται στον πολύ θερμό χειμώνα, που τα έφερε όλα πιο νωρίς. Σε καμιά εβδομάδα με δέκα ημέρες όλα θα αρχίσουν να ανθίζουν στην περιοχή μου, όταν αυτό θα έπρεπε να γίνει στα τέλη Ιουνίου», επισημαίνει ο κ. Καρατζάς στην «ΥΧ».
Αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Αρετή, η εικόνα της καλλιέργειας ρίγανης και σιδερίτη είναι διαφοροποιημένη. Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Λάζαρος Ευθυμιάδης, πολλά βότανα έχουν ξεραθεί λόγω της ανομβρίας, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών του περασμένου μήνα, χωρίς να έχουν αναπτυχθεί σημαντικά.
Επίσης, παρατηρούν ότι τα φυτά αυτή την περίοδο ανθίζουν, ενώ κανονικά έπρεπε να ανθίσουν τον επόμενο μήνα. «Τα τελευταία χρόνια, είναι λίγο περίεργα τα πράγματα λόγω των κλιματικών αλλαγών. Εμείς, φέτος, θα είμαστε σχεδόν στα μισά σε σχέση με πέρσι, σε ό,τι αφορά τη ρίγανη. Πέρσι ήμασταν στους 18 τόνους, φέτος δεν ξέρω αν θα φτάσουμε τους 9 τόνους», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Παρατηρούμε ότι τα φυτά ενώ έπρεπε να ανθίσουν τον ερχόμενο μήνα, αυτά ξεκίνησαν από τώρα. Είναι ζορισμένα. Κανονικά, αλωνίζουμε τέλη Ιουνίου, αλλά μάλλον θα είμαστε πολύ πρώιμοι».
Για μια περίεργη και πρώιμη χρονιά κάνει λόγο και ο παραγωγός από τη Μακρινίτσα Πηλίου, Κωνσταντίνος Σαρακατσάνος. Όπως λέει, όλα τα φυτά της ρίγανης είναι έναν μήνα μπροστά, ενώ σε ό,τι αφορά το τσάι κάποια έχουν ήδη σχηματίσει ταξιανθίες, ενώ κάποια άλλα, που δεν επηρεάστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου – Απριλίου, ξεκινούν τώρα τα πρώτα δείγματα ταξιανθίας. «Η συγκομιδή φέτος θα γίνει σε τρία στάδια, ενώ κανονικά όλα τα φυτά έπρεπε να ανθίσουν μαζί, όταν θα είχε έρθει η ώρα τους», σημειώνει ο κ. Σαρακατσάνος.
Την ίδια ώρα, στην Πιερία και στα ορεινά μέρη, όπως στο Ελατοχώρι και τη Ρητίνη, η εικόνα είναι καλύτερη για τον σιδερίτη, αφού εξελίσσεται σχεδόν φυσιολογικά, ενώ στα πεδινά η πρωίμιση της παραγωγής είναι εμφανής. Όπως λέει η παραγωγός βιολογικού σιδερίτη, Ξανθή Πύρτσιου, στα πεδινά έχουν ξεκινήσει ήδη από το Πάσχα να κάνουν τη συλλογή. «Υψομετρικά έχει διαφορά. Στο βουνό δεν έχω αρχίσει ακόμη να μαζεύω, αλλά στα πεδινά, κοντά στην Κατερίνη, ξεκίνησε η συλλογή», καταλήγει η παραγωγός.