Σήμερα στο Μαξίμου, αύριο στη Λάρισα παρουσιάζεται το Ολλανδικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας

Όλα τα βλέμματα των Θεσσαλών παραγωγών και αυτοδιοικητικών θα είναι στραμμένα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις αρχικά με αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους ΤΟΕΒ και προέδρους Επιμελητηρίων και στη συνέχεια με 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών, για την επόμενη μέρα στον κάμπο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει την έναρξη της διαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσσαλικών φορέων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα έργα που πρέπει να γίνουν, τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία του θεσσαλικού κάμπου, όσο και για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της λειψυδρίας. Η βάση της διαβούλευσης είναι το master plan που συνέταξε η Ολλανδική εταιρεία HVA και παρέδωσε προ ημερών στον πρωθυπουργό.

Να σημειωθεί ότι αύριο Τρίτη οι εκπρόσωποι της Ολλανδικής εταιρείας θα παρουσιάσουν το σχέδιο τους στη Λάρισα και στην νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αποδεχόμενοι σχετική πρόσκληση του Δημήτρη Κουρέτα.

Με βουλευτές

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τον διάλογο για την Θεσσαλία, το πρωί της Παρασκευής με τους Θεσσαλούς βουλευτές, με τους οποίους συζήτησε συνοπτικά την ολλανδική πρόταση για τα νερά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κατασκευή μικρών και μεσαίων φραγμάτων, με έμφαση την ορεινή υδρονομία σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και στην εξοικονόμηση νερού, διότι σε διαφορετική περίπτωση «σε 15 χρόνια η Θεσσαλία θα θυμίζει κρανίου τόπος» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Ακόμη έγινε αναφορά στα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν για τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τη θεσσαλική πεδιάδα και για την διευθέτηση και εκβάθυνση της κοίτης των ποταμών. Να σημειωθεί ότι οι Ολλανδοί προτείνουν στην υπάρχουσα λίμνη Κάρλα να προστεθούν αλλά 17.000 στρέμματα και τα υπόλοιπα να απομακρυνθούν, χωρίς να διευκρινιστεί –στην σύσκεψη του Μαξίμου- με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές έθεσαν στον πρωθυπουργό την αναγκαιότητα επίσπευση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων από την Κρατική Αρωγή, μιας και παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Χρ. Τριαντόπουλος απάντησε ότι «όσοι φάκελοι προωθούνται στο Υπουργείο του από την Περιφέρεια, δρομολογείται η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων». Άλλοι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξει χρονοδιάγραμμα και άμεση διευκρίνιση της εκκαθάρισης του ποσού που θα δοθεί για την χαμένη σοδειά των παραγωγών. Για παράδειγμα οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν, πριν την έναρξη της σποράς, εκτός από τα 140€ που πήραν ως προκαταβολή, ποιο θα είναι το υπόλοιπο ποσό που θα τους πιστωθεί, μέχρι τέλους Ιουνίου».

Η συνάντηση με αγρότες

Όπως έγινε γνωστό οι 15 Θεσσαλοί αγρότες που θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι Αλειφτήρας Σωκράτης, Αντωνίου Σωτήρης, Γαλάνης Δημήτρης, Γιαννακός Σωτήρης, Καλογιαντσίδης Γιάννης, Κουκούτσης Γιάννης, Κωστόπουλος Αριστείδης, Μαρούδας Ρίζος, Πάντζιος Χρήστος, Πρασσάς Θανάσης, Σβερονόπουλος Γαρύφαλλος, Σδράλης Γιάννης, Σπυρόπουλος Παύλος, Τσικριτσής Στέλιος και Τσιούτρας Γιάννης.

Όπως έχουν δηλώσει λαρισαίοι αγρότες «στη συνάντηση εκτός του Ολλανδικού σχεδίου για τα νερά, θα συζητήσουν ξανά τα αιτήματα που είχαν θέσει και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ,αλλά δεν είχαν πάρει απάντηση, όπως είναι χρονοδιάγραμμα καταβολής αποζημιώσεων και ολοκλήρωσης βασικών έργων υποδομής, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και οι διακρίσεις που γίνονται εις βάρος τους με τις αποζημιώσεις, κ.α.

Ολλανδοί

Με τριμελή αντιπροσωπεία και επικεφαλής τον Μιλτιάδη Γκουζιούρη, έρχονται οι Ολλανδοί αύριο Τρίτη στη Λάρισα, προκειμένου να παρουσιάσουν το σχέδιο τους στον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα. Όπως είναι γνωστό, οι δύο πλευρές διαφωνούν στην αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας.

Οι Ολλανδοί προτείνουν μείωση των υδροβόρων καλλιεργιών, όπως είναι το βαμβάκι για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα ερημοποίησης και μετατροπής της Θεσσαλίας σε λίμνη Αράλη, μια λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Καζακστάν –Ουζμπεκιστάν, όπου τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούνταν βαμβάκι αλλά σήμερα η έλλειψη νερού έχει δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, ενώ στην γύρω περιοχή δεν φυτρώνει τίποτα. Η δραματική υποβάθμιση του οικοσυστήματος της λίμνης είχε αρνητικές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με προβλήματα υγείας είναι πενταπλάσιο σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης, ενώ υψηλά είναι και τα επίπεδα βρεφικής θνησιμότητας.

Από την πλευρά του, ο Δημ. Κουρέτας δηλώνει πως «η συνέχιση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή. Σε πολλά σημεία υπάρχει συμφωνία με την ομάδα των Ολλανδών, αλλά όσον αφορά το βαμβάκι είμαστε κάθετοι. Όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί η καλλιέργεια, αλλά και να γίνουν επενδύσεις στη μεταποίηση και την κλωστοϋφαντουργία, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν».