Η συμβολή αγροτικών εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας στην ελληνική γεωργία

mobile-apps-agrotes

«Στις μέρες μας, τόσο η κινητή τηλεφωνία όσο και η γεωργία εξελίσσονται ραγδαία. Ιδιαίτερα η κινητή τηλεφωνία εισάγει συνεχώς τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες έρχονται να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Στον τομέα της γεωργίας, η κινητή τηλεφωνία έχει προσφέρει επαναστατικές λύσεις, που πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδύνατον να τις φανταστούμε», αναφέρει στην «ΥΧ» ο δρ. Θεόδωρος Λάντζος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γεωργικών Εφαρμογών Κινητής Τηλεφωνίας στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος παράγει μαζί με τους σπουδαστές του τμήματος λογισμικό κινητής τηλεφωνίας από το 2010. Επίσης, το εργαστήριο διαθέτει περίπου 70 εφαρμογές, κάποιες από τις οποίες αφορούν αποκλειστικά την αγροτική παραγωγή και διατίθενται δωρεάν με πάνω από 250.000 χρήστες παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη: Αξιολόγηση ψεκασμού και άρδευσης μέσω Smartphone

Η τεχνολογική αυτή εξέλιξη, που έχει συντελεστεί από το εργαστήριο, έχει φέρει στην επιφάνεια ζητήματα που εμποδίζουν την εισαγωγή της τεχνολογίας μέσω των κινητών εφαρμογών στις μικρότερες εκμεταλλεύσεις. Ο Θ. Λάντζος τονίζει πως «ο χώρος της κινητής τηλεφωνίας, με εφαρμογές στη γεωργία, είναι ακόμη πρωτόγνωρος. Ο αγρότης χρειάζεται ένα σύνολο από καλά σχεδιασμένες εφαρμογές, οι οποίες θα του επιλύσουν ανάγκες της δουλειάς του με ταχύτητα, ευκολία και χαμηλό κόστος. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη λογισμικού αγροτικών εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας για μικρές αγροτικές μονάδες στον ελλαδικό χώρο χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκομένους, ώστε να μπορέσουν οι μικρές αγροτικές μονάδες να επωφεληθούν από τεχνολογικές καινοτομίες και να αποκτήσουν υγιή και ανταγωνιστικό μέλλον».

Εφαρμογή στις μικρότερες εκμεταλλεύσεις

Η συνεργασία, η ανταλλαγή γνώσης και η εκπαίδευση είναι μερικά από τα θέματα που, αν αναπτυχθούν, θα βοηθήσουν την τεχνολογική εξέλιξη και την εισαγωγή της στις ελληνικές εκμεταλλεύσεις.

4 δωρεάν εφαρμογές για το χωράφι: Tα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα

Ο Θ. Λάντζος αναφέρει πως για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάζεται ένα δυναμικό κεφάλαιο επένδυσης, χρηματικό και επιστημονικό.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να προωθήσει καινοτομίες, να συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς και να σχεδιάσει λύσεις προσαρμοσμένες στις εγχώριες ανάγκες και απαιτήσεις των γεωργών της χώρας.

Να προωθήσει πιστοποιητικά εκπαίδευσης γεωργών από ιδρύματα εξειδικευμένα στη χρήση λογισμικού κινητής τηλεφωνίας από αγρότες.

Να επενδύσει, να απαιτήσει και να ενθαρρύνει την απόκτηση πληροφορίας απευθείας από τον γεωργό και να συλλέγει πληροφορίες απευθείας από το κινητό τηλέφωνο των αγροτών από προγράμματα διαχείρισης που θα τους έχει διαθέσει.