Αυτό το άρθρο είναι 91 μηνών

Συνασπίζονται οι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδων με υγειοπροστατευτική δράση

Εταιρείες επιχειρούν από κοινού να βάλουν τη χώρα στο κέντρο του παγκόσμιου χάρτη των πιθανών «φαρμάκων» του μέλλοντος
07/02/2017
6' διάβασμα
synaspizontai-oi-ellines-paragogoi-elaioladon-me-ygeioprostateftiki-drasi-74292

Το καλοκαίρι του 2016, δέκα ελληνικές εταιρείες βρέθηκαν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, κατακτώντας τίτλους παγκόσμιας εμβέλειας, για την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε φαινόλες, που τους αποδίδουν τον τίτλο του «υγειοπροστατευτικού» ελαιολάδου. Σήμερα, οι δέκα συγκεκριμένες επιχειρήσεις, των οποίων τα προϊόντα έχουν ισχυρισμό υγείας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ουσίες όπως η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη, επιχειρούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με ένα κοινό όραμα.

Να βάλουν την Ελλάδα στο κέντρο του παγκόσμιου χάρτη παραγωγής των πιθανών «φαρμάκων» του μέλλοντος: των φαινολικών ελαιολάδων, με υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες όπως η ελαιοκανθάλη, που μπορούν να καταναλωθούν ως «φάρμακα»-συμπληρώματα διατροφής, αφού είναι και κλινικά αποδεδειγμένη η υγειοπροστατευτική τους δράση έναντι νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά.

Οι Έλληνες παραγωγοί αυτής της κατηγορίας ελαιολάδου, μετά από πρωτοβουλία του Enterprise Greece, έχουν αναπτύξει μια έντονη κινητικότητα εδώ και αρκετούς μήνες, σε μια προσπάθεια να βάλουν τον παραγωγικό αυτό θησαυρό σε πιο συγκροτημένη βάση, δίνοντάς του τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Στόχος, να αναδειχθεί η ελληνική δυναμική σε μια νέα αγορά, σχεδόν ανέγγιχτη παγκοσμίως, για το ελαιόλαδο: τα προϊόντα με υγειοπροστατευτική δράση.

Τα πλάνα των Ελλήνων παραγωγών, αν και σε πρώιμο στάδιο, δεν αποκλείουν η συνεργασία τους να λάβει πιο μόνιμη μορφή, ενδεχομένως μέσα από μια έμπρακτη σύμπραξη δυνάμεων, στη βάση μιας ομάδας παραγωγών, με στόχο να προωθήσουν από κοινού στις διεθνείς αγορές την ιδέα ότι η ποιότητα του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου συσχετίζεται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Άλλωστε, και οι δέκα επιχειρήσεις έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρότατο ατού, αφού τα ελαιόλαδά τους είναι αποδεδειγμένα τα πλέον υγειοπροστατευτικά στον κόσμο, έχοντας τον σχετικό τίτλο από την καθ’ ύλην αρμόδια Διεθνή Εταιρεία Ελαιοκανθάλης.

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε στα χέρια μας έναν διατροφικό θησαυρό. Η Ελλάδα παράγει σπάνιας ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, με βιολειτουργικές ιδιότητες που τα καθιστούν “φάρμακα”, αφού λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό. Αυτό θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο», σχολίασε στην «ΥΧ» εκπρόσωπος της εταιρείας, που βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών για τον συντονισμό της κοινής ελληνικής προσπάθειας.

«Τα πολυφαινολικά ελαιόλαδα είναι μια νέα προϊοντική κατηγορία, στην οποία μπορούμε να πρωτοστατήσουμε ως χώρα, γιατί έχουμε, παραγωγικά, τη μερίδα του λέοντος. Είναι ανάγκη να μεγαλώσει η παραγωγή, να επιτευχθούν συνεργασίες με άλλους παραγωγούς, να δημιουργήσουμε ένα κύτταρο υγιούς ανάπτυξης για τον “θαυματουργό” ελληνικό ελαιώνα», επεσήμανε στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης έτερης εταιρείας, που έχει κομβικό ρόλο στο εγχείρημα.

Συνασπίζονται οι Έλληνες παραγωγοί  ελαιολάδων με υγειοπροστατευτική δράση Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια συντονισμού του φιλόδοξου εγχειρήματος δεν μπορεί παρά να έχει –όπως επιβεβαιώνουν οι συμμετέχοντες σε αυτή– ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του Ελένη Μέλλιου, χημικό, δημιούργησαν το Aristoleo, μια παγκόσμια πατενταρισμένη συσκευή, που μετρά την περιεκτικότητά του ελαιολάδου σε καταλυτικά ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες.

Οι συντελεστές

Μεταξύ των εταιρειών που στηρίζουν την προσπάθεια συνένωσης των δυνάμεων είναι η Olive Fabrica, του Σπύρου και Γιώργου Δαφνή από την Κέρκυρα, με το προϊόν «The Governor», το πρώτο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο Λιανολιάς Κέρκυρας στην παγκόσμια αγορά και το πρώτο στον κόσμο με αναγραφόμενο Ισχυρισμό Υγείας. Η εταιρεία απέσπασε το καλοκαίρι του 2016 το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερος Παραγωγός Ελαιολάδου με την υψηλότερη Περιεκτικότητα σε Ελαιοκανθάλη». Στην ίδια κατηγορία, το ασημένιο βραβείο έλαβε η Divinus, του Παναγιώτη Κορνιλάκη με το λάδι «Gloria Olivae», ενώ το χάλκινο πήρε ο Δημήτρης Θεριανός, με την εταιρεία ECOZakynthos.

Στην κατηγορία «Καλύτερος Παραγωγός Ελαιολάδου με την υψηλότερη Περιεκτικότητα σε Συναφείς Φαινόλες», χρυσό βραβείο απέσπασε η εταιρεία «The Greek Olive Estate – Drop of Life», της οικογένειας Μαθιόπουλου, που, επίσης, έχει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια συνασπισμού των δυνάμεων των Ελλήνων παραγωγών. Θυμίζουμε ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό βραβεία απέσπασαν και το προϊόν «Asklepios», της Ολύμπιας Ποικιλίας, η εταιρεία «Gaea», του Άρη Κεφαλογιάννη, η «CHAATEAU BALTO», του Γιώργου Βαλτόπουλου, η «Kasell SA» και το ελαιοτριβείο στη Βαρβάσαινα στον Πύργο, του επιχειρηματία Κώστα Παπαδόπουλου.

Functional foods

Ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη συνδέονται με την πιπεράτη αίσθηση στον λαιμό και την πικρή γεύση, αντίστοιχα, που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα. Στην πραγματικότητα, το ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, μπορεί να θεωρηθεί ως μια φυσική υπερτροφή ή αυτό που αποκαλείται «functional food».

Η προσπάθεια που γίνεται επί ελληνικού εδάφους, προφανώς, δεν έχει ως ζωτικό χώρο αναφοράς μόνο την Ελλάδα. Με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να συνεχίζει να επιβεβαιώνει τα πρόσθετα οφέλη της υγείας από την κατανάλωση υψηλά φαινολικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στόχος είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου χάρτη, που θα εντοπίζει τις καλύτερες περιοχές και ποικιλίες που παράγουν τα υψηλότερα φαινολικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα. Η «dream team» του ελληνικού ελαιολάδου, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης, καθώς, για παράδειγμα, υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια για την προώθηση και προβολή των functional foods.

ΓΡΑΦΕΙ: