Σιτηρά – Απολογισμός 2020: Έχασε εκτάσεις, κέρδισε τιμή το σκληρό – Αντίθετη η πορεία για κριθάρι και μαλακό σιτάρι

Ηκαλλιεργητική περίοδος 2019-2020 χαρακτηρίστηκε από μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο σκληρό σιτάρι, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Ωστόσο, μετά από στασιμότητα ετών, η αγορά του σκληρού σίτου επέδειξε σημάδια ανάκαμψης, που μεταφράστηκαν σε πιο ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς.

Στο μαλακό σιτάρι, οι αποδόσεις ήταν ικανοποιητικές, ωστόσο το προϊόν διατηρήθηκε στα συνήθη τιμολογιακά του επίπεδα. Στο συμβολαιακό κριθάρι, ορισμένοι παραγωγοί υπέστησαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στα εργοστάσια μπύρας, ενώ το καλαμπόκι απογοήτευσε, παρά το μομέντουμ που απέκτησε εν μέσω κορωνοϊού. Σε ό,τι αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η χρονιά έφερε ρεκόρ στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ελαιοκράμβης, ωστόσο έκλεισε με αβεβαιότητα στην αγορά του βιοντίζελ.

Μειώθηκε το σκληρό σιτάρι στη Θεσσαλία, ανάκαμψη στην αγορά

Μειωμένες κατά περίπου 10% ήταν οι εκτάσεις σκληρού στον θεσσαλικό κάμπο την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Η εμπορική χρονιά που είχε προηγηθεί δεν είχε να προσφέρει (για ακόμη μια φορά) κάτι το ιδιαίτερα θετικό, ενώ η διαρκής ανοδική τάση στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης επιβεβαιώθηκε εμφατικά, με σημαντική άνοδο στα καλλιεργούμενα στρέμματα της περιοχής, «κλέβοντας» εκτάσεις από το σκληρό σιτάρι. Αντίθετα, σταθερές ήταν οι εκτάσεις στη Μακεδονία, με κατά τόπους μικρή αύξηση. Ωστόσο, ο αλωνισμός συνοδεύτηκε από θετικά μηνύματα από την αγορά, που μετά από καιρό άρχισε να ανταμείβει το ποιοτικό προϊόν, με τιμές που ξεπερνούσαν το φράγμα των 23 λεπτών και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 25 λεπτά.

Χαμηλές πτήσεις για κριθάρι και μαλακό σιτάρι

Το κριθάρι κινήθηκε στις συνήθεις ικανοποιητικές αποδόσεις στα «δυνατά» χωράφια (500-600 κιλά/στρέμμα), ωστόσο η χρονιά στο κτηνοτροφικό δεν ικανοποίησε τιμολογιακά, με τιμές που κινούνταν από 12 έως 14 λεπτά/κιλό.

Στο συμβολαιακό κριθάρι, όπου οι καλλιεργούμενες εκτάσεις χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, οι ζυθοποιίες ανακοίνωσαν σημαντικές απώλειες στις πωλήσεις μπύρας λόγω κορωνοϊού, ενώ οι παραγωγοί φοβήθηκαν ότι δεν θα απορροφηθούν όλες οι ποσότητες, γεγονός που διαψεύστηκε από τις ζυθοποιίες. Ωστόσο, οι εκκαθαρίσεις του φθινοπώρου έφεραν, σύμφωνα με ορισμένους παραγωγούς, το «ψαλίδι» που φοβόντουσαν στην απορρόφηση της παραγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά το μαλακό σιτάρι, παραγωγοί από τη Δυτική Μακεδονία είχαν δηλώσει στην «ΥΧ» ότι η συγκομιδή κινήθηκε ικανοποιητικά, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Ωστόσο, στη συνέχεια μυλωνάδες και βιομηχανία κατέβασαν τις προσδοκίες και διατήρησαν τις τιμές στα συνήθη επίπεδα, με ανώτατη τιμή
τα 17-18 λεπτά.

Στο καλαμπόκι η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και ενώ αρχικά αναμενόταν σημαντική μείωση των εκτάσεων, αρκετοί παραγωγοί άρχισαν να αναθεωρούν και να διατηρούν την καλλιέργεια, αντίθετα με τον αρχικό σχεδιασμό τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (λίγο πάνω από 1 εκατ. στρέμματα). Οι αποδόσεις ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές (έως 1.300-1.400 κιλά/στρέμμα), ωστόσο, το προϊόν εμπορικά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και παρέμεινε στα συνήθη επίπεδα, πιεζόμενο από τις εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουμανία.