Σιτηρά: Κερδισμένοι όσοι έσπειραν πρώιμα

Στο τελευταίο στάδιο της καλλιεργητικής περιόδου βρίσκονται τα σιτηρά. Η φάση του γεμίσματος είναι σημαντική και αν σε αυτό το διάστημα οι θερμοκρασίες δεν βρίσκονται στα κανονικά για αυτή την εποχή επίπεδα και πάμε σε πρόωρους καύσωνες, τα πράγματα θα δυσκολέψουν σημαντικά και θα επηρεάσουν τόσο τις αποδόσεις, όσο και την ποιότητα.
Καθοριστικός επίσης είναι και ο παράγοντας της εδαφικής υγρασίας. Θα πρέπει να βρίσκεται σε ανάλογα επίπεδα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των φυτών σε αυτό το στάδιο. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έδωσαν μία ανάσα ζωής στις περισσότερες περιοχές, όμως υπήρξαν και κάποιες που δεν καλύφθηκαν από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η εικόνα των φυτών να μην είναι και η καλύτερη.
Την οπτική αυτή μας μεταφέρει ο Νίκος Θάνος, παραγωγός σιτηρών από τα Σέρβια. «Περισσότερο νερό έπεσε στην πόλη της Κοζάνης και δυστυχώς αυτό που πήγε στα χωράφια μας ήταν ελάχιστο. Αν δεν έχουμε βροχές στις επόμενες μέρες, οι αποδόσεις των σιτηρών θα είναι σημαντικά μειωμένες».
Παράλληλα, ο κ. Θάνος αναφέρεται και στο θέμα των τιμών, έτσι όπως διαμορφώνεται στην αγορά. «Οι τελευταίες ποσότητες που πουλήσαμε, πριν από 20 μέρες περίπου, έφτασαν στα 50 λεπτά το κιλό. Θα έπρεπε να είχαμε από πριν προετοιμαστεί για την αποθήκευση των σιτηρών, διότι το παιχνίδι της εμπορίας κατά τη διάρκεια της συλλογής θα είναι μεγάλο, ώστε να μην πουλήσουμε το προϊόν τζάμπα».
Φοβούνται επικείμενο καύσωνα στην Κ. Μακεδονία
Για μία χρονιά τελείως διαφορετική από αυτές που είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια κάνει λόγο ο Σπύρος Κουστμανής, παραγωγός σιτηρών από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Εκτιμά ότι έχει ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση στα στάχυα και τα σιτηρά βρίσκονται στο στάδιο του γεμίσματος. «Το διάστημα αυτό για εμάς αποτελεί μια δύσκολη φάση της καλλιέργειας. Αν αλλάξουν οι θερμοκρασίες και έχουμε πρώιμους καύσωνες, τα προβλήματα στην ποιότητα και στις αποδόσεις θα είναι μεγάλα».
Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, είπε ότι η ζιζανιοκτονία δεν ήταν αποτελεσματική, διότι την περίοδο που έγινε έπεσαν οι θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τη δράση των ζιζανιοκτόνων. Επίσης, είπε ότι τα χωράφια που έχουν ποτιστεί και λιπανθεί κανονικά την περίοδο που θα έπρεπε δείχνουν μία καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τα άλλα. Τέλος, αναφέρθηκε και στην εποχή του θερισμού, όπου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και την κατάσταση των φυτών «τα σιτηρά θα συλλεχθούν προς τα μέσα Ιουνίου».
Τέλη Μαΐου ο αλωνισμός των κριθαριών στον θεσσαλικό κάμπο
Για όψιμη συλλογή του κριθαριού κάνει λόγο ο Χρίστος Ντάλας, παραγωγός από τα Μετέωρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλες χρονιές η συλλογή του κριθαριού ξεκινούσε στα μέσα Μαΐου, ενώ για την τρέχουσα περίοδο μετατίθεται προς τα τέλη του μήνα, με αρχές Ιουνίου.
Ο προβληματισμός του, σε ό,τι αφορά τα κριθάρια, εστιάζεται στην αγοραστική δυνατότητα των κτηνοτρόφων. «Η τιμή του κριθαριού φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη και το πρόβλημα θα το επωμιστούν περισσότερο οι κτηνοτρόφοι και λιγότερο οι εταιρείες ζυθοποιίας. Θα πρέπει άμεσα να ξεμπλοκάρει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να είμαστε έτοιμοι στην περίοδο του αλωνισμού. Μπορούμε να προσφέρουμε σε καλύτερες τιμές τα σιτηρά στους κτηνοτρόφους, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα τον χειμώνα που έρχεται», υποστηρίζει με έμφαση.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του μαλακού σιταριού, δηλώνει ότι «για την περιοχή των Τρικάλων παρουσιάζουν μία καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με αυτήν των Γρεβενών».
Καλύτερα τα πρώιμα στη Στερεά
Την αγωνία του εκφράζει ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός σιτηρών από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας ο αλωνισμός θα ξεκινήσει τέλη Μαΐου για το κριθάρι και στα μέσα Ιουλίου για τα σιτηρά. «Η περίοδος αυτή που διανύουμε για εμάς αποτελεί το επιστέγασμα στις καλλιέργειες των σιτηρών, το ιδανικότερο θα ήταν να είχαμε βροχοπτώσεις τις επόμενες δέκα ημέρες και στη συνέχεια να έχουμε ανεβασμένες τις θερμοκρασίες, όχι όμως πρώιμο καύσωνα, ώστε να φτάσουμε ομαλά στον αλωνισμό».
Κλείνοντας, ο κ. Γεωργίου είπε ότι οι παραγωγοί οι οποίοι έκαναν πρώιμες σπορές έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις όψιμες. «Τα φυτά άντεξαν περισσότερο γιατί είχαν καλύτερο ριζικό σύστημα, σε σύγκριση με τα άλλα που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο», κατέληξε.
Ο παγετός του χειμώνα απειλεί τα σιτηρά στον ΈβροΣε μια καλή παραγωγή, αντίστοιχη με την περσινή, προσβλέπουν οι Εβρίτες παραγωγοί σιτηρών, έχοντας επενδύσει σε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 25% στην Ορεστιάδα και κατά 20%-30% στο Διδυμότειχο. Προβληματίζονται, όμως, για τις συνέπειες των άσχημων καιρικών συνθηκών. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμοτείχου Αξιώτης Καμπρούδης, σημειώνει πως η παραγωγή θα είναι μειωμένη λόγω παγετού και ανομβρίας, καθώς τα περισσότερα από τα 150.000 στρέμματα σιτηρών είναι ξηρικά. Πέρυσι, είχαν βροχές την ίδια περίοδο και επιπλέον δεν έκανε παγωνιές, όπως φέτος, που η θερμοκρασία έπεσε στους -13 βαθμούς Κελσίου. Η καλλιέργεια του σκληρού κυριαρχεί στην Ορεστιάδα μεταφέρει ο Δημήτρης Σταματίου, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας. Είναι αισιόδοξος για τις τιμές, εκτιμά ότι φέτος θα είναι ακόμη πιο ανεβασμένες, αλλά προβληματίζεται για την ποιότητα εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. «Οι παραγωγοί φρόντισαν ιδιαίτερα τα σιτάρια τους κι αν βοηθήσει ο καιρός κι έχουμε καλή βροχή μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα». Στον Κυπρίνο, όπου δραστηριοποιείται, οι ποτιστικές εκτάσεις είναι λίγες, αλλά τα χωριά κοντά στην Ορεστιάδα είναι κυρίως ποτιστικά και οι αγρότες ποτίζουν διαρκώς για να έχουν καλή παραγωγή. Βέβαια, σημειώνει ότι το κόστος άρδευσης είναι υψηλό. Μαρία Αμπατζή |