Επιτάχυνση της διέλευσης των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Πολωνίας ανακοίνωσαν Βαρσοβία και Κίεβο την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, επιτυγχάνοντας ένα πρώτο βήμα προς την επίλυση του λεγόμενου «πολέμου των σιτηρών».

Πρόκειται για μια τριμερή συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας, Πολωνίας και Λιθουανίας, η οποία προβλέπει ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών για τις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα πραγματοποιούνται απευθείας μέσω της Πολωνίας και θα υποβάλλονται στους απαραίτητους ελέγχους στο λιθουανικό λιμάνι της Klaipeda.

Η συμφωνία έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι όγκοι εξαγωγών των ουκρανικών προϊόντων μέσω των πολωνικών συνόρων διαπιστώνονται μειωμένοι στο 1/3 εκείνων του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Adina Valean, πρόσφατα παραδέχτηκε ότι υπάρχει ακόμη «αχρησιμοποίητη χωρητικότητα» στις λωρίδες αλληλεγγύης μέσω της Πολωνίας.

Κομβικός ο ρόλος της Ρουμανίας στον Δούναβη

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Valean με τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Oleksandr Kubrakov, στις Βρυξέλλες στις 25 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε μια σειρά μέτρων για την αύξηση της υλικοτεχνικής ικανότητας των λωρίδων αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από πέρυσι.

«Η ακόμα ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας, ειδικά για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών ελέγχου των συνόρων, θα αυξήσει τη χωρητικότητα κατά μήκος της χερσαίας διαδρομής προς το λιμάνι του Δούναβη και το λιμάνι της Κωνστάντζας», ανέφερε η επίτροπος και ευχαρίστησε τη Ρουμανία για τη συνεργασία της στην αξιοποίηση της εναλλακτικής του Δούναβη.