Σκοτώνουν τα άλογα στον κάμπο της Λεπενούς

Η αδυναμία εξεύρεσης τροφής και νερού σε επαρκή ποσότητα στα ορεινά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και οι ανεμογεννήτριες και ο ΧΥΤΑ στον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται πως είναι οι αιτίες που οδηγούν τα άγρια άλογα που ζουν ελεύθερα σε αγέλες να κατεβαίνουν στον κάμπο της Λεπενούς και να θανατώνονται.

Ήδη, από τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν εντοπιστεί στον κάμπο της Λεπενούς του Δήμου Αγρινίου τέσσερα νεκρά άλογα από τις αγέλες που ζουν στο όρος Πεταλάς, τα οποία σκοτώθηκαν με κυνηγετικό όπλο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που θεωρείται σύνηθες στην περιοχή, καθώς και τις προηγούμενες χρονιές είχαν βρεθεί νεκρά άλογα.

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν και άλλα νεκρά ζώα που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, αφού δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από την πολιτεία για την προστασία τους. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την περιοχή, στο όρος Πεταλάς ζουν άγρια άλογα, «ξεπετάλωτα», σε αγέλες των 20-25 σε μια έκταση 300.000 στρεμμάτων, στην οποία παλαιότερα έβρισκαν καταφύγιο άγρια ζώα.

Τα άλογα, προς αναζήτηση τροφής, φτάνουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, με κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο αγανακτισμένων αγροτών που φαίνεται να επιλέγουν τα όπλα για να τα απομακρύνουν από τα χωράφια τους.