Σκωτσέζικο ντους με τον ΦΠΑ στα εφόδια

Σενάριο για πλαφόν ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων στους αγρότες

doi-fpa

Με σκωτσέζικο ντους για τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο των εισροών μοιάζουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες γύρω από το ζήτημα του ΦΠΑ στα εφόδια.

Η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών πυροδότησε έντονη φημολογία περί επαναφοράς των βασικών αυτών εργαλείων της αγροτικής παραγωγής στον υψηλό συντελεστή 24%, από το 13%, στο οποίο «μεταφέρθηκαν» μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα πάντα με τις φήμες αυτές, οι δανειστές εμφανίζονται ενοχλημένοι από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία, όπως διαρρέουν, δεν είχε συμφωνηθεί και για αυτόν ακριβώς το λόγο μπορεί να εκληφθεί ως μονομερής ενέργεια.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, μιλώντας στην «ΥΧ», δηλώνουν άγνοια για τις συγκεκριμένες αιτιάσεις και επιμένουν ότι η διάταξη για την επαναφορά του ΦΠΑ των εφοδίων στο 13% κατατέθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του «κουαρτέτου». Εκφράζουν, μάλιστα, την απορία τους για την προσπάθεια το ζήτημα να συνδεθεί με τα νέα μέτρα, που ενδεχομένως να χρειαστούν για να καλύψουν το όποιο «κενό στα έσοδα» του 2018. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «πρόκειται για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί και με αριθμούς, ενώ παράλληλα μειώνει τη γραφειοκρατία, αφού αποσυμφορεί τις ΔΟΥ από μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας που συνεπάγονται οι έλεγχοι για τις επιστροφές του ΦΠΑ στους αγρότες».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΥΧ που κυκλοφορεί