Αυτό το άρθρο είναι 34 μηνών

Slow Food: Βγαίνουν μπροστά οι σεφ για τα τοπικά προϊόντα που τείνουν να εκλείψουν

18/11/2021
2' διάβασμα
slow-food-vgainoun-brosta-oi-sef-gia-ta-topika-proionta-pou-teinoun-na-ekleipsoun-247367

Η ίδρυση Εθνικής Επιτροπής Slow Food στην Ελλάδα αποφασίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, στα γραφεία της Μπριγάδας των Σεφ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις κοινότητες Slow Food της Αθήνας, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Λέσβου, της Πάτμου και της Ικαρίας.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η δημιουργία λίστας 100 προϊόντων στον κατάλογο της Κιβωτού της Γεύσης της Slow Food και η δημιουργία της Συμμαχίας των σεφ και, κατ’ επέκταση, των εστιατορίων με παρουσία όλων σε 170 χώρες.

«Το ζητούμενο είναι να έχουμε κάποιες κοινές δράσεις, να είμαστε πιο συντονισμένοι και να αναπτύξουμε την εξωστρέφειά μας», λέει στην «ΥΧ» ο σεφ Νίκος Φωτιάδης, από τα ιδρυτικά μέλη της Μπριγάδας και της Συμμαχίας των Σεφ, για τη στήριξη και προώθηση των τοπικών υπό εξαφάνιση προϊόντων. Στόχος της Επιτροπής είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να μεγαλώσει ο κατάλογος των προϊόντων που περιέχονται στη λεγόμενη Κιβωτό της Γεύσης, ένα όχημα για τη διάσωση φυτικών και κτηνοτροφικών ποικιλιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. «Θέλουμε τα προϊόντα αυτά να φτάσουν τουλάχιστον τα 100, έτσι ώστε μέσα από τη Συμμαχία των Σεφ, που τα χρησιμοποιούν, να δοθεί ώθηση», προσθέτει ο κ. Φωτιάδης.

Δυνατότητες διεθνούς προβολής

Εξηγεί, επίσης, ότι μέσα από τις διεθνείς πλατφόρμες του δικτύου Slow Food, τα προϊόντα και οι σεφ που τα χρησιμοποιούν θα προβληθούν σε 170 χώρες. «Οι slow fooders ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να βρουν αυτά τα προϊόντα και να τα δοκιμάσουν. Πρόκειται, επίσης, για ανθρώπους που έχουν αρκετά χρήματα να διαθέσουν σε αυτά τους τα ταξίδια», επισημαίνει ο σεφ.

Το Slow Food είναι ένα διεθνές κίνημα, το οποίο ιδρύθηκε το 1986 από τον Ιταλό Κάρλο Πετρίνι, ως αντιπρόταση στην τυποποίηση του φαγητού μέσω της βιομηχανοποίησης της τροφής και κατά συνέπεια στη γεύση. Στηρίζει το ακριβώς αντίθετο από το fast food, προτείνοντας τον σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση κάθε λαού και περιοχής. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ποιοτική γευστική διατροφή, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της γεύσης. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν επίσης τη συνεργασία μαγείρων και παραγωγών, καθώς οι πρώτοι είναι ο δίαυλος των προϊόντων προς το ευρύ κοινό, αλλά και εκείνοι που μπορούν να προσδώσουν υπεραξία στα προϊόντα των παραγωγών.