SmartAgriΗubs: Διαθέσιμη η πύλη του μεγάλου δικτύου αγροτικής καινοτομίας της ΕΕ

Η νέα Δικτυακή Πύλη Καινοτομίας του ευρωπαϊκού έργου SmartAgriHubs είναι πλέον γεγονός (www.smartagrihubs.eu/portal), καθώς την Τρίτη (17/9) ξεκίνησε η λειτουργία του εμβληματικού αυτού έργου.

Το SmartAgriHubs, με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hubs, DIHs) και 2.000 «Κέντρων Μετάδοσης Γνώσης» (Competence Centres) σε όλη την Ευρώπη. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια αγροκτήματα αναμένεται να συμμετάσχουν μέσω 4.000 πειραμάτων, φέρνοντας τη διαδικασία ψηφιοποίησης πιο κοντά στις ανάγκες των αγροτών.

Η πύλη του SmartAgriΗubs φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τους αγρότες που ενδιαφέρονται για να λύσουν πραγματικά προβλήματα υιοθετώντας λύσεις βασισμένες σε τεχνολογίες ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας. Επιπλέον, καλείται να κερδίσει το στοίχημα της ενεργοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων παραγωγικών φορέων γύρω από το έργο. Aξίζει να σημειωθεί ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι συντονιστής του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου συμμετέχουν οκτώ επιπλέον χώρες (Ρουμανία, Τουρκία, Ισραήλ, Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Κύπρος, Σλοβενία).

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μαριάνος, επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της NEUROPUBLIC, που συμμετέχει ως ο βασικός πάροχος τεχνολογίας του Πειράματος Καινοτομίας της χώρας, δήλωσε στην «ΥΧ» σχετικά με τη χρησιμότητα της διαδικτυακής πύλης: «Μέσω του Portal, αγρότες που ψάχνουν λύση για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα μπορούν να δουν ποιος μπορεί να την προσφέρει ή ποιος μπορεί να την αναπτύξει. Τεχνολογικοί πάροχοι όπως η NEUROPUBLIC, η οποία συμμετέχει ήδη σε ένα πρότυπο πείραμα καινοτομίας εστιασμένο σε ευφυή γεωργία, μπορούν να βρουν συνεργάτες ή πιθανούς πελάτες».

Οι πρωτοπόροι φορείς υλοποίησης του έργου στην Ελλάδα

Στην «ΥΧ» μίλησε ο εκ των υπευθύνων του έργου για τον τομέα (Cluster) Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μηχανικός και συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Κουτσιαράς.

Το εν λόγω Cluster είναι ένα από τα εννέα που έχουν δημιουργηθεί για τον συντονισμό των κόμβων καινοτομίας, καθώς και τη διασύνδεση όλων των περιοχών της ΕΕ, όπου εξελίσσεται το έργο. «H Πύλη Καινοτομίας είναι η διαδικτυακή απεικόνιση του ζωντανού οικοσυστήματος που χτίζει αυτό το εγχείρημα. Είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας, γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται ένα τέτοιο πανευρωπαϊκό δίκτυο.

Τα κέντρα ψηφιακής καινοτομίας, τα κέντρα μετάδοσης γνώσης, όπως είναι τα πανεπιστήμια, οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί, οι εταιρείες τεχνολογίας, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κ.ά., είναι όλοι φορείς που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει αυτό το έργο με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας», ανέφερε ο κ. Κουτσιαράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας αγρότης που ενδιαφέρεται να αναβαθμίσει την παραγωγή του ή να δει τι υπάρχει σε επίπεδο τεχνολογιών στη χώρα του ή ακόμα και σε άλλες χώρες μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του έργου. Επίσης, πολύ βασικό χαρακτηριστικό του εγχειρήματος αυτού είναι η δυνατότητα που θέλει να προσφέρει σε εταιρείες, start – ups και στους Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας να προσελκύσουν χρηματοδότηση, να εξελίξουν τις ιδέες τους και να προχωρήσουν σε συνέργειες».

O κ. Κουτσιαράς σημείωσε ότι στο πλαίσιο του SmartAgriHubs βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρότυπο πείραμα καινοτομίας με εφαρμογές ευφυούς γεωργίας σε αγρόκτημα με βιολογικά κηπευτικά στον Μαραθώνα.

Τι μπορεί να βρει κανείς στην Πύλη Καινοτομίας

Η πύλη αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο που συνδέει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό το κάνει μέσω μιας πληθώρας υπηρεσιών, όπως μηχανή αναζήτησης, «one-stop-shop» για πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία, υπηρεσίες και δεδομένα, ψηφιακή βιβλιοθήκη, εκπαιδευτική πλατφόρμα, διαδικτυακό τόπο διαβούλευσης (φόρουμ). Επίσης, στην πύλη υπάρχει υπηρεσία εύρεσης κατάλληλων συνεργατών, καθώς και διαδραστικός χάρτης που παρουσιάζει το δίκτυο ανά γεωγραφική θέση. Να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, το περιεχόμενο της πύλης είναι διαθέσιμο στα αγγλικά και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό στα ελληνικά. «Γι’ αυτό και είναι διπλά σημαντικός ο ρόλος των ελληνικών φορέων που συμμετέχουν στο έργο και συμβάλλουν στην εξοικείωση των υπηρεσιών του εργαλείου με τους παραγωγούς», σημείωσε ο κ. Κουτσιαράς στην «ΥΧ». Μέσω του www.smartagrihubs.eu/portal οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για εκδηλώσεις και ερευνητικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη.