Σοβαρές διαφωνίες εκφράζει ο ΣΑΣΟΕΕ για τις διαδικασίες ενοποίησης του συνεταιριστικού κινήματος

Την επιστολή που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για τις διαδικασίες δημιουργίας της νέας συνεταιριστικής οργάνωσης (ΕΘΕΑΣ) κοινοποίησε την Τετάρτη 16/12 η διοίκηση του ΣΑΣΟΕΕ.

Όπως φαίνεται με την επιστολή είχε ζητηθεί μία ολιγοήμερη παράταση της συνάντησης όλων των ενδιαφερομένων με τον υπουργό Μ. Βορίδη, λόγω των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού που υπήρχαν σε πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, παράταση που ως γνωστόν δεν έγινε αποδεκτή.

Στην επιστολή διαφαίνονται σοβαρές διαφωνίες ουσίας μεταξύ του ΣΑΣΟΕΕ και εκείνων των συνεταιριστών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και τελικά συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με τον ΥΠΑΑΤ. 

Για παράδειγμα ο ΣΑΣΟΕΕ αναδεικνύει τους κινδύνους ελέγχου της ΕΘΕΑΣ από 10 μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις εάν αυτές συνεχίσουν να κατέχουν από 20 εκπροσώπους στη συνέλευση της νέας οργάνωσης. Αντίθετα ο ΣΑΣΟΕΕ προτείνει την μείωση των εκπροσώπων για κάθε οργάνωση στους 5 με 7 το πολύ εκπροσώπους, διαφορετικά θα παρατηρηθούν τα γνωστά θλιβερά φαινόμενα του παρελθόντος. Επιπλέον, ο ΣΑΣΟΕΕ θέτει το ζήτημα του θεσμικού ρόλου που θα πρέπει έχει η νέα οργάνωση στο αγροτοσυνεταιριστικό γίγνεσθαι.

Εάν τα παραπάνω δεν ληφθούν υπόψη, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι κάθε πρωτοβουλία ενοποίησης του συνεταιριστικού κινήματος θα είναι θνησιγενής.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την επιστολή του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο φύλλο της ΥΧ που κυκλοφορεί την Παρασκευή 18/12.