Σπ. Λιβανός: Από το 2022 οι αλλαγές σε Σύγκλιση Ενισχύσεων και Συνδεδεμένες

Στην Κομισιόν σήμερα το απαντητικό έγγραφο της Ελλάδας

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα γράφει η «ΥΧ» στο φύλλο που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου καθώς και το ρεπορτάζ τη εφημερίδας στις 12/2.

Τη συνέχιση του καθεστώτος των άμεσων ενισχύσεων και το 2021 επιβεβαιώνουν στην «ΥΧ» κύκλοι του ΥΠΑΑΤ, σε συνέχεια των προηγούμενων ρεπορτάζ της εφημερίδας. Όπως αναφέρουν, σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα ενημερώνει εγγράφως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν προτίθεται να προβεί σε καμία αλλαγή όσον αφορά το έτος ενίσχυσης 2021.

Ωστόσο, όπως οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν, «παρά τη βούληση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και της επιλογής να συγκλίνουν οι ενισχύσεις, η καθυστέρηση όσον αφορά την ψήφιση του μεταβατικού κανονισμού της ΚΑΠ, τον περασμένο Δεκέμβριο, δημιούργησε ασφυκτικό περιθώριο για την κατάθεση προτάσεων, με τον κίνδυνο να μη βρεθεί μια ασφαλής και δίκαιη λύση για την επεξεργασία των στοιχείων χιλιάδων αγροτών. Για τον λόγο αυτόν, η ηγεσία και οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, αλλά και οι εξωτερικοί τους σύμβουλοι, εργάζονται ώστε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 να προσδιοριστεί το ποσοστό κλιμάκωσης της Εσωτερικής Σύγκλισης».

Σε καμία περίπτωση, επισημαίνουν, δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν οι παραγωγοί, σημειώνοντας πως θα υπάρξει η απαιτούμενη ενημέρωση.

Να σημειωθεί πως, όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όσον αφορά τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, το μέλλον τους θα εξαρτηθεί από τη μελέτη που έχει ανατεθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο την αξιολόγηση του υφιστάμενου καθεστώτος και των συνεπειών του στην παραγωγή των προϊόντων. Όλα δείχνουν ότι το ΥΠΑΑΤ προσανατολίζεται στην αντικατάσταση προϊόντων που δεν έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση με άλλα προϊόντα. Με λίγα λόγια, η αξιολόγηση των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων τίθεται από μηδενική βάση.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, το υπουργείο δεσμεύεται ότι θα έχει κλείσει τις εκκρεμότητες αυτές και θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τον τελικό του σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό σημερινό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ

Τι απαντάει σήµερα η Ελλάδα στην Κοµισιόν για Σύγκλιση Ενισχύσεων και Συνδεδεµένες