Σπάνια θαλασσοπούλια και υδρόβια πουλιά επισκέφθηκαν τη λίμνη της Καστοριάς

Σπάνια υδρόβια πουλιά, για την ελληνική ορνιθοπανίδα, θαλασσοπούλια από τις βόρειες θάλασσες, αρπακτικά, αλλά και χηνοπρίστες έκαναν και φέτος την επίσκεψή τους στη λίμνη της Καστοριάς, σύμφωνα με την παρατήρηση από το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων, όπου γίνεται ταυτόχρονη καταμέτρηση πουλιών σε όλες σχεδόν τις λίμνες της Ευρώπης, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την ορνιθοπανίδα της κάθε περιοχής.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής περιβάλλοντος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη λίμνη της Καστοριάς καταγράφηκαν υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών και άλλα είδη, που διαχειμάζουν στους υγροβιότοπους. Παράλληλα, καταμετρήθηκε η τάση των πληθυσμών, αν και φέτος το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέτρεψε στους ερευνητές να πάνε ατομικά και όχι ομαδικά για να καταγράψουν τους αριθμούς και τα είδη των πουλιών που βρίσκονται στην περιοχή.

«Φέτος, υπήρχε μια αύξηση των πληθυσμών. Τα πουλιά είναι ένας βιοδείκτης υγιούς οικοσυστήματος, αλλά και της ιχθυοπανίδας μιας περιοχής. Εάν έχουμε βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη, βλέπουμε ότι τα πουλιά κατεβαίνουν λίγο πιο νότια», αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η παρατήρηση των πουλιών έχει δύο όψεις. Μπορεί το θέαμα να είναι ευχάριστο, ωστόσο, αυτή η κατάσταση περισσότερο ανησυχεί τους επιστήμονες παρά τους ευχαριστεί, γιατί προσπαθούν να ερμηνεύσουν κάθε κίνηση της βιοποικιλότητας, της ορνιθοπανίδας και του μεταναστευτικού κύματος. «Από τη μια πλευρά, μας ευχαριστεί να παρατηρούμε νέα είδη πουλιών και ειδικά της Βόρειας Ευρώπης και, από την άλλη, είναι και ένα ανησυχητικό φαινόμενο που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Βλέποντας ότι ορισμένα θαλασσοπούλια βρίσκονται στη λίμνη της Καστοριάς ως το πιο νότιο σημείο ή ακόμη πιο κάτω, καταλαβαίνουμε ότι ναι μεν είναι ένα όμορφο θέαμα και κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, αλλά υπάρχει ανησυχία ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχουν προβλήματα», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.