Στα 67α γενέθλια θεμελιώνουν σύνταξη πλέον οι αγρότες

Απαλλάσσονται από τις εισφορές του ίδιου έτους

Δικαίωμα συνταξιοδότησης τη μέρα που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (67 έτη) θεμελιώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσονται και από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το έτος στο οποίο συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τα παραπάνω διευκρίνισε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Βαρδαλή, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό διορθώνεται και μία χρόνια αδικία εις βάρος αγροτών, συνταξιούχων και αλιέων.

Η αλλαγή αυτή έχει άμεση επίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, στους γεννηθέντες το 1950 -ασφαλισμένους του ΟΓΑ- που συνταξιοδοτούνται εντός του 2017. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», το δικαίωμα για συνταξιοδότηση πλέον δημιουργείται την ημέρα που συμπληρώνεται το 67ο έτος, ενώ με το προηγούμενο σύστημα κάποιος που συμπλήρωνε το 66ο έτος της ηλικίας του τον Ιανουάριο του 2017, θα έπρεπε να πληρώσει όλο το 2017 και να πάρει τελικά τη σύνταξή του τον Ιούλιο του 2018. Χαρακτηριστικά, στο παρελθόν είχαν καταγραφεί και περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος της σύνταξης, δηλαδή ο αγρότης ή η αγρότισσα, δεν προλάβαινε να πάρει τη σύνταξη, καθώς στο μεταξύ… είχε αποβιώσει.

Στα 67α γενέθλια θεμελιώνουν  σύνταξη πλέον οι αγρότες Ο κ. Πετρόπουλος συμπλήρωσε ότι, με το νέο καθεστώς, «δεν υπάρχει χρονοτριβή ή καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων των πρώην ασφαλισμένων του ΟΓΑ και έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα έναρξης καταβολής της σύνταξης από την ημέρα που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας». Συμπλήρωσε, δε, ότι πλέον, «δεν πληρώνει κανείς περισσότερο από άλλους. Όλοι πληρώνουν το ίδιο ακριβώς μέχρι και την ημέρα που δημιουργείται το δικαίωμα για συνταξιοδότηση […] νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι είναι δικαιότερο αυτό που κάνουμε και για τους ίδιους τους ασφαλισμένους».

Εξάλλου, σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο υφυπουργός, για ακόμα μια φορά, επέμεινε ότι «το 90% των αγροτών πληρώνει το ελάχιστο που αντιστοιχεί στη βασική (κατώτατη) ασφαλιστική κατηγορία».

Προσεχώς η λύση για τους «ενεργούς»

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις εκπροσώπων των αγροτών αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τοπίο γύρω από την περικοπή (ή μη) κατά 60% της σύνταξης των συνταξιούχων που έχουν αγροτική δραστηριότητα, παραμένει ομιχλώδες. Ο ίδιος ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα σε τελική απόφαση, κάτι που δεσμεύθηκε ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το πιθανότερο, πάντως, είναι το μέτρο να μην τεθεί ούτε φέτος σε ισχύ, τουλάχιστον για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ, ενώ το ίδιο, όπως είναι γνωστό, ισχύει και όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν τον Μάιο του 2016.