Στα πρόθυρα καταστροφής οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας

Οι δραματικές κλιματικές μεταβολές οδηγούν το ζωικό κεφάλαιο σε εξαφάνιση

Στα πρόθυρα καταστροφής οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας
Σε κίνδυνο η παραγωγή του μοναδικού μελιού ΠΟΠ, του ονομαστού μελιού ελάτης Μαινάλου «Βανίλια»

Σοβαρότατα προβλήματα έχει δημιουργήσει η μεταβολή των καιρικών συνθηκών στην Αρκαδία, αφού η παρατεταμένη ξηρασία του προηγούμενου διαστήματος, σε συνδυασμό με τις φετινές μειωμένες παραγωγές πεύκου και πορτοκαλιάς αλλά και την πρόσφατη θεομηνία, που κατέστρεψε τελείως και την ανθοφορία της καστανιάς, έφερε αδιέξοδο.

Οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας, που ξεπερνάνε τα 800 άτομα, είδαν την παραγωγή τους, τα τελευταία χρόνια, να μειώνεται, και τη φετινή χρονιά, να μηδενίζεται! Με δεδομένο ότι από τους 800 αυτούς παραγωγούς, οι 450, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει ο Συνεταιρισμός τους, διαθέτουν από 150 έως 1.000 μελίσσια και παράγουν κατά κύριο λόγο το μοναδικό μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα, το μέλι ελάτης Μαινάλου «Βανίλια», εύκολα αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε ότι τίθεται θέμα επιβίωσης. Οι παραγωγοί αυτοί, έχοντας ως βασική πηγή εισοδήματος το μέλι ελάτης, όχι μόνο δεν έχουν έσοδα, αλλά πρέπει να διαθέσουν και ένα κεφάλαιο σημαντικό για τα σημερινά δεδομένα, προκειμένου να σώσουν το ζωικό κεφάλαιο που αποτελούν τα μελίσσια τους.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος, τονίζει στην «ΥΧ» ότι «θα βοηθούσε στην παρούσα στιγμή, όπως είναι η κατάσταση, μετά την πρωτοφανή απώλεια παραγωγής που έχει εκδηλωθεί σε όλη την Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στην Αρκαδία, να δοθεί μελισσοτροφή στους παραγωγούς» και προσθέτει ότι «με δεδομένη τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος, το κράτος θα πρέπει φέτος να εξετάσει έναν τρόπο αντιμετώπισης των παραγωγών σε ό,τι αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που αδυνατούν να τις καταβάλουν».

  • Γιώργος Αργυρίου