Στα βουνά της Ρούμελης και στην ιστορία στρέφονται οι αυτοδιοικητικοί

oreina-monopatia-roumeli

Στην αξιοποίηση των ορεινών διαδρομών και μονοπατιών της Κεντρικής Ελλάδας στρέφονται οι δήμοι της περιοχής. Σε πρόσφατη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρύζες Φωκίδας, οι δήμοι Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δελφών, Δωρίδας και Λαμιέων αποφάσισαν να αναδείξουν την περιβαλλοντική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια δηλώνουν και διάφοροι ορειβατικοί σύλλογοι της περιοχής, όπως και άλλοι φορείς.

Συντονιστής αυτής της πρότασης είναι ο διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, Βασίλης Τσιτσιρίγκος, ο οποίος μιλώντας στην «ΥΧ», δήλωσε: «Η δράση αυτή αναδεικνύει τις ορεινές διαδρομές και τα μονοπάτια της Στερεάς Ελλάδας, με απώτερο στόχο την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής. Εστιάζει στη διαδρομή των ανθρώπων μέσα στον χρόνο, αξιοποιώντας όλες εκείνες τις πληροφορίες που έχουν σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τη βιοποικιλότητα που συναντά κάποιος επισκέπτης σε αυτή την περιοχή. Οι διαδρομές μέσα στον χρόνο αναδεικνύουν πτυχές της ιστορίας, όπως για παράδειγμα, ο Γοργοπόταμος, το Χάνι της Γραβιάς, οι Δελφοί, οι Θερμοπύλες κ.ά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την παράδοση, την πλούσια βιοποικιλότητα και την τοπική γαστρονομία που είναι γνωστή και ως κουζίνα της Ρούμελης. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί μέσα από τις δράσεις του ΟΑΣΕ σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής. Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, καταγράφουμε με κάθε λεπτομέρεια όλα αυτά τα σημεία, ώστε να γίνουν γνωστά σε όλους τους επισκέπτες. Στόχος μας είναι να προβάλουμε όλα αυτά τα ορεινά χωριά, τα προϊόντα που παράγουν και την πλούσια παράδοση που έχουν ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών.

Στο ανθρώπινο δυναμικό κρύβεται η επιτυχία

Αναφερόμενος στα εργαλεία ανάπτυξης αυτού του δικτύου, ο κ. Τσιτσιρίγκος εστίασε στη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε μέσα από αυτές τις διαδικασίες να προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα. Όπως ο ίδιος ανέφερε, «σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ορειβατικούς συλλόγους και άλλους φορείς, θα δημιουργήσουμε ένα μόνιμο σχήμα, το οποίο θα ανταλλάσσει απόψεις και, παράλληλα, θα ενεργοποιεί όλα εκείνα τα εργαλεία που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτών των απόψεων. Κάθε τρίμηνο θα γίνεται η συνάντηση, στην οποία θα αξιολογούνται όλες αυτές οι κινήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και θα συζητιούνται τα επόμενα βήματα. Ήδη, από τους ενδιαφερόμενους δήμους έχουν παρθεί οι αποφάσεις για τη συμμετοχή σε αυτό το δίκτυο».