Στάση αναμονής για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα

Μετά την ανακοίνωση της βιομηχανίας Χώτος από τη Φαλάνη Λάρισας ότι αγοράζει το αιγοπρόβειο γάλα, τόσο από το Συνεταιρισμό «Γάλα Ελάςς», όσο και από τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται, όλοι περίμεναν ότι σύντομα και άλλη τυροκόμοι θα άνοιγαν τα χαρτιά τους και θα προχωρούσαν σε συμφωνίες για την νέα χρονιά.

Μάταια όμως, καθώς το …κρυφτούλι συνεχίζεται. Οι όποιες συμφωνίες κλείνονται με τις περσινές τιμές και το παιχνίδι θυμίζει …σκάκι με τον έναν παίκτη να περιμένει την κίνηση του αντιπάλου για να δράσει.

Η Διοίκηση του «Γάλα Ελάςς» δεν έχει προχωρήσει σε άλλες συμφωνίες για τις υπόλοιπες ποσότητες γάλακτος τις οποίες προωθεί σε άλλες τυροκομικές μονάδες, περιμένοντας στο ακουστικό της.

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας απηύθυνε κάλεσμα στους κτηνοτρόφους να μην προχωρούνε σε μεμονωμένες συμφωνίες με εμπόρους και με ανοιχτές τιμές, πλήττοντας έτσι τη διαπραγματευτική ικανότητα των Συνεταιρισμών. «Για μας η κόκκινη γραμμή είναι η περσινή τιμή των 1,65€ το κιλό. Καμία συμφωνία κάτω από αυτήν, με βάση το αυξημένο κόστος παραγωγής, δεν δικαιολογείται».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λιβαδίου Ολύμπου Ελασσόνας Μπάμπης Τσεβός αναφέρει πως «εν αναμονή βρίσκεται ο Συνεταιρισμός. Δεν έχουμε καταλήξει σε καμία συμφωνία με τον «Όμηρο», με τον οποίο συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια. Οι συμφωνίες που τρέχουν είναι με τον περσινό τιμοκατάλογο, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει το 24, ούτε έχουμε λάβει κάποια προκαταβολή. Υπάρχει μία ανησυχητική στασιμότητα. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω ο κάθε έμπορος περιμένει μια κίνηση από άλλον μεταποιητή. Ελπίζω μέχρι τέλος του μήνα να έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία για να σταματήσει η αγωνία μας».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023