Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Σταθερά στα 5,20 το έξτρα παρθένο στη Λακωνία, δεν υποχωρούν οι Κρητικοί

23.03.2023
6' διάβασμα
stathera-sta-520-to-extra-partheno-sti-lakonia-den-ypochoroun-oi-kritikoi-288326

Ακόμα μία εβδομάδα κλείνει στην αγορά ελαιολάδου, χωρίς κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο τοπίο. Την Τετάρτη 15/3 ακόμα μία πράξη στη Λακωνία από συνεταιρισμό της περιοχής των Μολάων πιστοποίησε τη φετινή δυναμική των πολύ ποιοτικών έξτρα παρθένων, τα οποία συνεχίζουν να διατίθενται σταθερά στα 5,20 ευρώ/κιλό.

Στην Κρήτη, μια σειρά διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κηρύχθηκαν άγονοι ή ασύμφοροι. Ωστόσο, οι παραγωγοί εμμένουν στο να διεκδικούν ικανοποιητικές τιμές, με δεδομένη την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος, αλλά και με σύμμαχό τους το ενδιαφέρον των αγοραστών, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τις πιέσεις για μείωση των τιμών.

Πελοπόννησος: Ακόμα μία πράξη σε καλή τιμή στη Λακωνία

Χωρίς κάποια αλλαγή στο τοπίο κινήθηκε η αγορά ελαιολάδου στη Λακωνία την εβδομάδα που μας πέρασε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκο Γραμματικάκη: «Στην περιοχή, διατηρείται το κεκτημένο των ικανοποιητικών τιμών για τα πολύ ποιοτικά ελαιόλαδα. Την Τετάρτη (15/3) ο Συνεταιρισμός Συκιάς έδωσε τρία βυτία ελαιολάδου πολύ καλών προδιαγραφών σε τιμή παραγωγού στα 5,20. Πέραν αυτού, θα πρέπει να απαντηθεί σε βάθος χρόνου το ερώτημα αν οι ανταγωνίστριες χώρες θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα με την παραγωγή τους, γεγονός που θα ευνοήσει τη ζήτηση για το ελληνικό ελαιόλαδο. Ίδωμεν».

Δηλώσεις παραχώρησε στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος του τμήματος ελαιολάδου της ΕΑΣ Κορίνθου, Δημήτρης Καλλαράς: «Οι πράξεις μεσοσταθμικά στην περιοχή κινούνται στα 4,50-4,70 ευρώ. Ωστόσο, στην περιοχή μας, εν αντιθέσει με άλλες περιοχές, το περισσότερο λάδι ακόμη το κρατάνε αποθηκευμένο οι αγρότες. Είναι σαφές ότι προσδοκούν να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές, απλώς εδώ υπάρχει και το φαινόμενο κάποιοι να βλέπουν ορισμένες πράξεις που γίνονται για λίγα βυτία και να θεωρούν ότι αυτός είναι ο κανόνας στην αγορά. Επιπλέον, ορισμένοι διαθέτουν πολύ μικρές ποσότητες, επομένως δεν θα πρέπει να παρασύρονται».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος, ανέφερε τα εξής: «Αυτήν τη στιγμή, το ελαιόλαδο κινείται κοντά στα 5 ευρώ/κιλό χωρίς να γίνονται πολλές, ή μεγάλες πράξεις. Θα πρέπει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η καρπόδεση στην Ισπανία και στην Ιταλία μέχρι τον Μάιο. Επομένως, και οι παίκτες περιμένουν προς το παρόν».

Επιμένουν οι Κρητικοί, με σύμμαχο την ποιότητα

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν ορισμένοι συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών στην Κρήτη, που επιχειρούν να διαθέσουν το τελευταίο διάστημα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όπως δηλώνουν στην «ΥΧ», το ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά οι προσφορές των αγοραστών δεν κινούνται στα επιθυμητά επίπεδα, σε μια χρονιά που τα έξοδα ήταν πολλά και η παραγωγή πολύ ποιοτική.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, Βασίλης Κατσικαλάκης, δήλωσε στην «ΥΧ» για τον νέο διαγωνισμό που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου: «Έχουμε θέσει προς διάθεση ποσότητα έξτρα παρθένου 60 τόνων οξύτητας 0,7 και 30 τόνων οξύτητας 0,46. Ευελπιστούμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για να διαθέσουμε και την υπόλοιπη παραγωγή μας. Μέχρι στιγμής, έχουμε διαθέσει το 30% της παραγωγής μας από 5,05 έως 5,10/κιλό. Θέλουμε να διατηρηθούμε σε αυτά τα επίπεδα, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει η ζήτηση και, από την άλλη πλευρά, το κόστος παραγωγής ήταν και παραμένει υψηλό. Επιπλέον, θα πρέπει να μην αμελούμε ότι θα πρέπει να ανανεώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε τον εξοπλισμό μας».

Στην «ΥΧ» μίλησε και το μέλος της νεοσύστατης ομάδας παραγωγών «Βακιώτες» από το Ηράκλειο, Νικόλαος Λέριος: «Είμαστε καινούργια ομάδα και φέτος είναι η πρώτη χρονιά ουσιαστικά που διαθέτουμε την παραγωγή μας.

Το εγχείρημα παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες σε διάφορα επίπεδα, όμως, είμαστε πεπεισμένοι ότι σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσει προς όφελός μας. Το λάδι που συγκεντρώσαμε προς πώληση είναι περίπου 70 τόνοι. Κάναμε έναν διαγωνισμό για 16 τόνους και στη συνέχεια για 18 τόνους. Αμφότεροι δεν τελεσφόρησαν. Αυτήν τη φορά, συγκεντρώσαμε και διαθέτουμε σε νέο διαγωνισμό που τυπικά ολοκληρώθηκε προχθές (14/03) για ποσότητα 16,5 τόνων οξύτητας 0,37. Υπάρχει ενδιαφέρον από τρεις εμπόρους, ωστόσο, ακόμα δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε αποτέλεσμα. Θα είμαστε ικανοποιημένοι με μια τιμή που να ξεπερνάει τα 5 ευρώ/κιλό».

Aξιοσημείωτη είναι, τέλος, σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, η ανοδική τάση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις κατώτατες τιμές του προς πώληση έξτρα παρθένου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ρεθύμνου, Γιάννη Γλεντζάκη, «οι χαμηλές τιμές στις πράξεις έξτρα παρθένου αυτή την περίοδο κινούνται για την περιοχή μας στα 4,80 ευρώ/κιλό».

Απόλυτη σταθερότητα στην Ιταλία, «ξεμένει» η Ισπανία

Για ακόμα μία εβδομάδα στη γειτονική χώρα επικρατεί η απόλυτη σταθερότητα στις τιμές του έξτρα παρθένου, με την πλειονότητα των ελαιοπαραγωγικών περιοχών να παραμένουν πέριξ των 6 ευρώ/κιλό (Φότζια, Λέτσε, Τάραντο, Μπάρι). Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναπαράγουν τις εκτιμήσεις αγοραστών που συνεργάζονται με Ισπανούς προμηθευτές και εκφράζουν την πεποίθηση ότι προς το τέλος του 2023 θα έχουν τελειώσει τα αποθέματα ελαιολάδου της χώρας.