Σταθερές οι τιμές ζωοτροφών παρά τη συνεχή υποβάθμιση της κτηνοτροφίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΕ

Σταθερές οι τιμές ζωοτροφών παρά την συνεχή υποβάθμιση της κτηνοτροφίας

Οι ζωοτροφές αποτελούν το 38% της ενδιάμεσης κατανάλωσης αγροτικών εισροών. Η συνολική τους αξία αγγίζει τα 1,8 δις. Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 70% περίπου της αξίας της κτηνοτροφικής παραγωγής. Το ποσοστό αυτό, όχι μόνο είναι το υψηλότερο της Ευρώπης, αλλά αφορά στην πλειοψηφία του, ζωοτροφές που έχουν αγορασθεί, παρά έχουν παραχθεί στην εκμετάλλευση του κτηνοτρόφου.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι στις ελληνικές μονάδες αναλογούν περισσότερες τροφές ανά ζώο. Αντίθετα, οι διαφορές αυτές οφείλονται στις υψηλότερες τιμές που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά.

Τα στοιχεία που απεικονίζονται στο σχετικό πίνακα, και είναι τα πιο πρόσφατα που δημοσίευσε η Ε.Ε., οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον, εν μέσω κρίσης και μείωσης των τιμών παραγωγού κυρίως στην κτηνοτροφία, οι τιμές των ζωοτροφών σε όλη την Ευρώπη μειώθηκαν το 2015 σε μικρά ποσοστά. Η τάση μείωσης είναι ωστόσο πιο έντονη στις σύνθετες, πλήρεις ζωοτροφές, όπου οι τιμές το 2015 μειώθηκαν κατά 10% περίπου.

Δεύτερον, την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, οι ζωοτροφές που αποτελούν προϊόντα φυτικής προέλευσης χωρίς επεξεργασία, όπως κτηνοτροφικό σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, άχυρο, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ η τιμή που καταβάλει ο κτηνοτρόφος για το τριφύλλι αυξήθηκε.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τις συσκευασμένες πλήρεις ζωοτροφές και σε αντίθεση με τις πτωτικές τάσεις της υπόλοιπης Ευρώπης, στην Ελλάδα η αποκλιμάκωση των τιμών ήταν οριακή και κυμάνθηκε μεταξύ ένα έως δύο τοις εκατό.

Τέταρτον, εάν συγκριθούν οι απόλυτες τιμές που καταβάλλει ο Έλληνας κτηνοτρόφος με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Οι τιμές για το κτηνοτροφικό σιτάρι, κριθάρι, άχυρο στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιες. Οι διαφορές τιμών για το καλαμπόκι, το τριφύλλι και την πούλπα ζαχαρότευτλων, κυμαίνονται στο 50% περίπου.

Πέμπτον, η απόκλιση τιμών στις συσκευασμένες πλήρεις ζωοτροφές μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. για την εκτροφή βοοειδών, γαλακτοφόρων αγελάδων, χοίρων και πουλερικών, κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 50 τοις εκατό. Αν και η απόκλιση είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των προιόντων απλής φυτικής προέλευσης, συνεχίζει να παραμένει σημαντική.

Έκτον, η σχετικά μεγαλύτερη μείωση των τιμών στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημαίνει ότι το 2015, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα διευρύνθηκε.

Έβδομον, όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες ζωοτροφές, καθώς είναι η πιο ακριβή χώρα στο κτηνοτροφικό κριθάρι, άχυρο, πλήρη πουλερικών, η δεύτερη πιο ακριβή στο τριφύλλι, την πούλπα ζαχαρότευτλων, την πλήρη πάχυνσης χοίρων, η τρίτη πιο ακριβή στο κτηνοτροφικό σιτάρι, το καλαμπόκι, το συμπλήρωμα εκτροφής βοοειδών, και η τέταρτη πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. στην πλήρη ζωοτροφή εκτροφής χοίρων.

Όλα τα παραπάνω υπονομεύουν την παραγωγικότητα της κτηνοτροφίας. Η λειτουργία του ανταγωνισμού στις αγορές ζωοτροφών, είναι εξαιρετικά προβληματική. Μία από τις βασικές αιτίες, είναι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ζωοτροφών στην Ελλάδα, που ανέρχεται στις 1.600 περίπου, και αν αντιστοιχηθεί με τον αριθμό των κτηνοτρόφων, είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.

Μία δεύτερη ιδιομορφία, σχετίζεται με την περιορισμένη παρέμβαση των αγροτικών οργανώσεων. Η πρόσφατη ανακοίνωση μερικών από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις για δημιουργία μίας ισχυρής κοινής επιχείρησης στον χώρο των αγροτικών εισροών, γεννά αισιοδοξία. Γιατί η κτηνοτροφία με αυτές τις τιμές ζωοτροφών, θα συνεχίσει να φθίνει.

Σταθερές οι τιμές ζωοτροφών παρά  την συνεχή υποβάθμιση της κτηνοτροφίας