Τα ελληνικά φύκια γίνονται πρωτότυπα προϊόντα

Η PHEE κατασκευάζει, σε παγκόσμια πρωτιά, προϊόντα από τα νεκρά φύλλα φυκιών - Θήκες για smartphones από φύκια των ελληνικών ακτών πωλούνται ήδη σε επιλεγμένα καταστήματα

Τα ελληνικά φύκια γίνονται πρωτότυπα προϊόντα

Στην Ελλάδα δεν σπανίζει -μάλλον το αντίθετο- το φαινόμενο των επιχειρήσεων που πωλούν… φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εταιρείες, όμως, που να βλέπουν στα φύκια την άκρη του νήματος για μια άκρως ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ιδέα, καινοτόμα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σίγουρα κάτι σπάνιο.

Στη δεύτερη λογική κινείται η νεοφυής εταιρεία PHEE, η οποία κατασκευάζει, σε παγκόσμια πρωτιά, προϊόντα από τα νεκρά φύλλα των φυκιών Posidonia Oceanica, που βρίσκονται σε αφθονία στις ελληνικές ακτές. Στο «άχρηστο» θαλάσσιο φυτό, του οποίου, μέχρι σήμερα, η διαχείριση είναι μη βιώσιμη -τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό επίπεδο- ένας νέος άνθρωπος, ο 23χρονος Σταύρος Τσομπανίδης, «είδε» πριν από τρία χρόνια μια επιχειρηματική ευκαιρία.

Σταύρος Τσομπανίδης: Τα ελληνικά φύκια γίνονται πρωτότυπα προϊόντα

Κατά τον Γκαίτε, «το πιο δύσκολο να δεις είναι αυτό που είναι μπροστά στα μάτια σου». Πριν από τρία χρόνια, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Σταύρος Τσομπανίδης, κατάφερε να δει αυτό που ήταν μπροστά στα μάτια του και να το πάει πολλά βήματα παραπέρα.

Σε ένα συνέδριο για την επιχειρηματικότητα, ο 20χρονος τότε φοιτητής άκουσε τον ιδρυτή της εταιρείας Coco-Mat, Παύλο Ευμορφίδη, να αναφέρεται στις αναξιοποίητες φυσικές πρώτες ύλες. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα: να δώσει στο ταπεινό νεκρό φύκι των ελληνικών ακτών μια νέα… ζωή.

Ο ανήσυχος φοιτητής βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο του μηχανολόγου-αεροναυπηγού, μεταδιδακτορικού καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, με ειδίκευση στην έρευνα και ανάπτυξη βιοσυνθετικών υλικών, Νίκου Αθανασόπουλου. Μαζί, επιδόθηκαν σε έρευνα και εμπειρικά πειράματα ετών, πριν συστήσουν από κοινού τη Phee. «Στόχος μας ήταν να βγάλουμε χρηστικά προϊόντα από μια πρώτη ύλη που για πολλούς στην Ελλάδα θεωρείται στερεό απόβλητο και δυστυχώς καταλήγει στις χωματερές», τονίζει ο ίδιος στην «ΥΧ».

Θέτοντας ως στοίχημα να κάνει τα ελληνικά φύκια παγκοσμίως γνωστά, ο ίδιος και η ομάδα της Phee, που αρθρώθηκε γύρω του, ανέπτυξε και κατοχύρωσε μια απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία επεξεργασίας των νεκρών φυκιών. Σκοπός, η δημιουργία ανακυκλώσιμων επιφανειών από φύκια (πάνελς), που στη συνέχεια αξιοποιούνται ως πρώτη ύλη για την ανάπτυξη τελικών χρηστικών προϊόντων.

Θήκες για smartphones

Θήκες για smartphones από φύκια

Η εταιρεία, που έχει πατεντάρει την όλη διαδικασία στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, έχει ήδη προχωρήσει από τον περασμένο Οκτώβριο στη δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Αχαΐα. Σήμερα, η πρώτη εφαρμογή του υλικού Phee βρίσκεται στην αγορά: Προστατευτικές θήκες για smartphones φτιαγμένες από φύκια των ελληνικών ακτών πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα και από τον Σεπτέμβριο μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας.

Τα πλάνα της Phee, σαφώς και δεν εξαντλούνται εδώ. Όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Τσομπανίδης, στόχος είναι αφενός η διεύρυνση του δικτύου διάθεσης των τελικών προϊόντων, ο εμπλουτισμός του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, αλλά και η διεθνής ανάπτυξη. «Θέλουμε να εξάγουμε το προϊόν Phee, που φτιάχνεται από ελληνική πρώτη ύλη, με εγχώρια τεχνογνωσία και από ελληνικά χέρια, σε αγορές του πλανήτη που εκδηλώνουν ήδη ενδιαφέρον», σημειώνει ο νεαρός επιχειρηματίας.

«Χρυσάφι» στα σκουπίδια

Τα φύκια Posidonia Oceanica ζουν σε βάθος 1-35 μέτρων, ανάλογα με το νερό. Τα φύλλα αποσυντίθενται πριν από τη χειμερινή περίοδο και τα νεκρά φύκια συσσωρεύονται κατά μήκος των 46.000 χλμ. ακτογραμμής της Μεσογείου, εκ των οποίων το 28% σε ελληνικές παραλίες.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Τσομπανίδης, βάσει εκτιμήσεων, κάθε χρόνο ξεβράζονται στις παραλίες κατά μέσο όρο 200-250 τόνοι φυκιών ανά περιοχή, με το κόστος της συλλογής και καταστροφής να είναι μεγάλο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση ακόμη μεγαλύτερη. Μόνο για την απόρριψη σε ΧΥΤΑ, απαιτούνται 63 ευρώ ανά τόνο.

Η Phee έχει σήμερα προχωρημένες επαφές με δήμους της χώρας, ώστε να της παρέχουν την πρώτη ύλη, την οποία επεξεργάζεται, στη βάση μιας παγκόσμια καινοτόμου διαδικασίας, ώστε να παράγει τις φυσικές επιφάνειες (πάνελ) και στη συνέχεια τελικά προϊόντα.

  • Νατάσα Φραγκούλη