Στενότερη συνεργασία με τους αγρότες θέλει ο νέος πρόεδρος του FEFAC

Σε στενότερη συνεργασία με τις Copa-Cogeca, την Coceral, καθώς και τους θεσμικούς εκπροσώπους των υπόλοιπων κρίκων της αγροδιατροφικής αλυσίδας προσβλέπει ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Ζωοτροφών (FEFAC), Pedro Corderο.

O κ. Cordero, που ανέλαβε το τιμόνι του FEFAC το περασμένο καλοκαίρι, σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή τροφίμων, προκειμένου να μην είναι διφορούμενα τα μηνύματα που φτάνουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Οι προκλήσεις του Green Deal και η μεταβλητότητα της αγοράς

Ερωτηθείς για τις κυριότερες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της βιομηχανίας ζωοτροφών,αναφέρθηκε στις απαιτήσεις της «Πράσινης Συμφωνίας» και του νέου κανονιστικού πλαισίου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι δημιουργούν ένα άκρως πιεστικό περιβάλλον.

Εξίσου σημαντική πρόκληση χαρακτήρισε και τη μεταβλητότητα της αγοράς, ένα φαινόμενο που αναδύθηκε στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αλλά διατηρείται μέχρι και σήμερα. Τόνισε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις του χώρου παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες του καταναλωτικού κοινού και των Ευρωπαίων πολιτών γενικότερα για τη βιωσιμότητα της ζωικής παραγωγής, καθώς και για την ευζωία των ζώων.

Ο κ. Cordero υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να ενισχυθεί η καινοτομία στον κλάδο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της «Πράσινης Συμφωνίας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αζώτου, μια λύση θα μπορούσε να είναι η μείωση των πρωτεϊνών στις ζωοτροφές που παράγουν οι βιομηχανίες ή η αντικατάστασή τους με πιο εύπεπτες πρωτεΐνες, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες θρεπτικών συστατικών στο περιβάλλον».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, θα μπορούσε να συμβάλει και η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, κάτι που αποτελεί άλλωστε και μία από τις κατευθυντήριες γραμμές των Βρυξελλών.